Lemnul dulce are ca factor curativ: frunzele și rădăcina.
Afecțiuni pentru care se recomandă: reumatism, artrite, dismenoree, ulcer gastric, traheită, faringită, bronșită, constipație, calculoză renală și biliară, hirsutism, infertilitate, reacții alergice, mătreață.
Prezentare generală
Plantă de cultură bienală sau perenă, viguroasă (înaltă până la 2 m), și puternic ra-mificată, cu frunze mari, adânc divizate, spinoase, albicioase, flori mari, roșii-violacee. Fluidificarea secrețiilor traheobronhice și faringiene, diuretic, antispasmodic, antiinflamator, antiulceros, acțiune estrogenă, laxativ.
Recomandări
– tinctura din plantă de lemn-dulce împotriva osteoporozei, tulburări de premenopauză, reumatismului, infertilității, reacțiilor alergice, hirsutism.
Reacții alergice – timp de 10 zile, se iau 2-4 lingurițe pe zi. Osteoporoza (prevenire și combatere) – câte 3 săptămâni, cu 2 săptămâni de pauză, se ia câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat în estrogeni naturali, substanțe hormonale care favorizează la femei asimilarea calciului și menținerea densității osoase normale. Tulburări specifice premenopauzei (bufeuri, transpirație, iritabilitate) – timp de 3 luni, se iau în fiecare zi 3-4 lingurițe de tinctură, timp de 2 săptămâni, după care se face o săptămână de pauză, apoi se reia administrarea preparatului pentru 2 săptămâni etc.
Hepatită virală de tip A, B, C
Reumatism, reumatism degenerativ – tinctură, 3-4 lingurițe pe zi, în cure de 21 de zile, cu 10 zile pauză. Tinctura de lemn-dulce sti-mulează producția de hidrocortizon de către corp, substanță care reduce rapid inflamația țesuturilor, ea fiind de altfel frecvent folosită și în terapia alopată. Planta sti-mulează producerea de către corp a cortizonului natural, ceea ce justifică și utilizarea sa în lupusul eritematos, ca tratament de sine stătător sau ca adjuvant. Infertilitate la femei, frigiditate – se face o cură cu tinctură de lemn-dulce, din care se iau 3-4 lingurițe pe zi, pe o perioadă de 14 zile, cu 14 zile de pauză. Tratamentul dă rezultate mai ales în cazurile de amenoree (absența ovulației), precum și în infertilitatea sau în frigiditatea care apare la femei cu valori crescute ale testosteronului (hormonul masculin).
– pulbere din plantă de lemn-dulce împotriva hepatitei virale, a ulcerului gastric. Se administrează o jumătate de linguriță de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. Gastrită hiperacidă, ulcerul gastric și duodenal – planta se admi-nistrează sub formă de pulbere: jumătate de linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
– infuzie combinată din plantă de lemn-dulce împotriva tusei uscate și a bronșitelor, împotriva mătreței. Tuse uscată, tuse iritativă, bronșită acută și cronică – se face gargară cu infuzie combinată de lemn-dulce și se beau 1-2 căni din acest preparat pe zi. Tratamentul se face vreme de 10 zile. Mătreață și iritații la nivelul pielii capului – după spălarea normală a capului, se face o înmuiere a părului vreme de cinci minute, într-un lighean, cu infuzie de lemn-dulce.
Precauții, contraindicații
În primul rând nu va fi administrat perioade lungi de timp, fără întrerupere. O cură nu trebuie să dureze mai mult de 4, maximum 6 săptămâni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză. În cazul folosirii unor doze mai mari de 12 grame zilnic, o cură nu va dura mai mult de 3 săptămâni, cu 3 săptămâni de pauză. În cazul femeilor care fac tratamente de înfrumusețare, contra simptomelor menopauzei ori împotriva sterilității, este ideală o combinație între lemnul-dulce, semințele de mărar și iarbă de crețișoară – pentru menținerea echilibrului hormonal la femei, deopotrivă puternică și echilibrantă. Administrarea de lemn-dulce este contraindicată în cazurile de hipertensiune gravă, sarcină (poate produce nașterea prematură), boli tumorale în faze foarte avansate, hipotiroidie pronunțată, ciroză avansată, boli biliare aflate în fază acută. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care conțin digoxină nu vor lua intern lemn-dulce. Persoanele cu probleme cardiace care iau lemn-dulce, vor luă și suplimente nutriționale pe bază de potasiu, întrucât nivelul acestuia scade la administrarea acestei plante.