Ieri, pompierii vrânceni au sărbătorit 78 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Cu lipsuri, atât de personal cât și de dotări, angajații din cadrul serviciului au reușit să-și facă treaba destul de bine, astfel încât rezultatele sunt de apreciat. Activitățile dedicate acestei zile au început cu „Ziua Porților Deschise” și s-au încheiat cu un Simpozion organizat la Cercul Militar din Focșani, unde au participat, pe lângă pompieri, și șefi de instituții.
Protecția Civilă a luat ființă prin Înaltul Decret Regal numărul 468 din 1933, sub denumirea de „apărare pasivă”, având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populației sau resurselor teritoriului, prin protecție directă sau micșorând eficacitatea atacurilor aeriene”. La cei 78 de ani de existență protecția civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere și siguranță cetățenilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervențiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. În Vrancea, pompierii s-au confruntat cu o situație catastrofală în anul 2005, la inundații. Cu această ocazie, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea și-au schimbat ținuta specifică intervenției în situații de urgență cu haine de sărbătoare. „Prin expresia Protecție Civilă se înțelege îndeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate să protejeze populația civilă împotriva pericolelor, ostilităților sau a catas-trofelor și s-o ajute să depășească efectele lor imediate, asigurând condițiile necesare supraviețuirii acesteia”, a afirmat colonel dr. Jenică Bordeanu, adjunct al ISU Vrancea. În acest moment putem afirma că Protecția Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere și siguranță, fiind permanent în slujba comunității și un element de bază al societății moderne, având ca deviză motto-ul „Cu viața mea apăr viața!”. La Inspectoratul pentru Situa-ții de Urgență Vrancea, activitățile dedicate acestei zile au început cu „Ziua Porților Deschise”. Astfel, pe poarta inspectoratului au intrat copiii de la mai multe școli, grădinițe și licee din Focșani. Elevii au văzut tehnica din dotarea inspectoratului și au aflat detalii despre tot ceea ce fac pompierii. După vizita elevilor, pompierii s-au mutat la Cercul Militar unde a fost organizat un Simpozion.
Volum dublu de muncă
Serviciul de Protecție Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea își desfășoară activitatea doar cu jumătate din angajați. Gradul de încadrare este puțin peste 50%. Cu toate acestea, angajații își fac treaba cu multă grijă astfel încât lipsurile să nu fie observate. Colonelul Ninel Băjănaru, adjunct al inspectorului șef, a precizat că în anul 2010, Serviciul de Protecție Civilă a desfășurat convocări de pregătire cu ofițerii serviciului dar și cu inspectorii de protecție civilă de la instituții pu-blice și operatori economici. „În cursul anului 2010 am participat la 169 de misiuni de asanare, 21 de acțiuni de distrugere a munițiilor neexplodate, au fost eliberate 41 de avize de transport substanțe periculoase și au fost monitorizate 924 de transporturi de substanțe și deșeuri periculoase”, a spus colonelul Ninel Băjănaru. De asemenea, au fost efectuate 86 de veri-ficări de alarmare, controale în loca-lități, la operatorii economici, și au fost organizate 32 de exerciții de alarmare publică. În ceea ce privește sistemul de alarmare a populației în caz de dezastre, reprezentanții ISU Vrancea spun că acesta este asigurat în proporție de 75%. În comunele din județ există 103 sirene, dintre care 51 sunt electrice și 52 electronice.
Gradul de adăpostire foarte scăzut în Focșani
După cum spun reprezentanții ISU Vrancea, orașul Panciu stă cel mai bine la capitolul grad de adăpostire în caz de dezastre. Dacă sunt luate în calcul și hrubele lui Åtefan Cel Mare, gradul de adăpostire este de 100%. La Odobești 60%, la Mărășești 50%, iar cel mai prost la acest capitol stă Focșaniul, cu un grad de adăpostire de numai 40%. În urma analizării situației, reprezentanții ISU Vrancea au ajuns la concluzia că constituirea și încadrarea Celulelor de Urgență de la operatorii economici categorisiți din punct de vedere al protecției civile este rea-lizată în proporție de 80%, încadrarea inspectorilor de protecție civilă la municipii și orașe este asi-gurată în proporție de 80% iar convocările pe grupe de comune au fost bine organizate. De asemenea, exercițiile de alarmare publică au fost bine organizate, s-a acționat cu operativitate și s-a verificat sistemul de înștiințare și alarmare de la localități, modul de comportare a populației pe timpul introducerii semnalelor de alarmă.