Vremurile de aur ale fabricilor de confecții vrâncene par să fi apus, iar 2011 va fi încă un an de criză pentru patronii din industria ușoară.
Reprezentanții principalelor fabrici de confecții din Focșani au arătat, vineri, în cadrul unei întâlniri organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, că obiectivul principal pentru 2011 este traversarea cu bine a perioadei de criză dar și pătrunderea pe noi piețe de desfacere. „2011 este un an al supraviețuirii, la fel ca anul trecut. Ne străduim să nu fie mai rău”, au arătat reprezentanții firmelor de confecții. La întâlnirea organizată de CCIA au participat reprezentanții a șapte firme de confecții, printre care Pandora, Vesti-Ro, Sorste, Artifex.
Dezbaterea a fost organizată de CCIA pentru a promova prima ediție a „ITP Expo” – Expoziția Internațională de Textile și Pielărie. „ITP Expo” va fi organizată la Romexpo în perioada 31 martie – 3 aprilie 2011. „Vrem să de-vină cea mai importantă manifestare de modă din Estul și Sud-Estul Europei”, a afirmat președintele CCIA, Sorin Vornic. El le-a cerut reprezentanților fabricilor de confecții să prezinte propuneri care să transforme acest eveniment de la sfârșitul lunii martie într-o manifestare de atracție atât pentru producătorii de produse cât și pentru comercianți și cumpărători.
Una dintre variantele prezentate de reprezentanții Romexpo a fost pregătirea „ITP Expo” în două pavi-lioane. Unul ar urma să fie dedicat zonei de „haute couture”, respectiv produselor mai elevate, de calitate ridicată și cu prețuri mai mari. Al doilea pavilion ar urma să aibă o destinație mai comercială, în care vor putea fi prezentate și vândute produse mai ieftine.
La rândul lor, reprezentanții fabricilor de confecții au arătat că manifestarea ar avea un succes mai mare dacă ar fi organizată mai devreme, respectiv în lunile februarie (pentru prezentarea confecțiilor de vară – toamnă) și septembrie (pentru confecțiile de iarnă – primăvară ). De altfel, aceasta era și perioada contractărilor de produse textile în timpul regimului comunist.
Tarifele de închiriere a standurilor la târgul pregătit de Romexpo ajung până la 72 euro/metrul pătrat, fără reduceri și alte bonificații oferite de organizatori. Reducerile sunt de 20% pentru membrii Camerelor de Comerț iar pe lista bonificațiilor se află cele pentru suprafață, pentru plată anticipată și pentru fidelitate. „Prețurile sunt negociabile”, au explicat reprezentanții Romexpo.
Confecționerii nu au designeri
Una dintre cauzele pentru care fabricile de confecții nu mai au profituri atît de ridicate ar putea fi lipsa unor designeri care să le creeze produse. Majoritatea confecționerilor s-au mulțumit cu profitul obținut când lohn-ul era la putere, salariile mici și nu exista concurența din China, Moldova, Maroc sau Tunisia și nu s-au preocupat să își dezvolte mărci și produse proprii. Se pot numără pe degetele de la o mână firmele de confecții care au încercat să folosească imaginația designerilor pentru a crea mărci cu care să se impună pe piețele vestice și chiar pe piața românească.