Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Noul acord cu FMI loveşte în interesele românilor şi în interesul economiei


Partidul Social Democrat califică noul acord al României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) drept „un acord care lovește în interesele românilor și în interesul economiei” și precizează, în context, că „este nevoie de acord, dar nu așa”.
Într-o analiză cu privire la noul acord cu FMI, dată publicității duminică de PSD, sunt menționate mai multe riscuri pe care le presupune acesta precum recesiunea, perspectiva unor revolte sociale, sărăcia extinsă, un atac la educație și sănătate, continuarea lentorii absorbției fondurilor europene, investiții străine în scădere, îndatorarea țării, evaziunea fiscală.
Măsurile restrictive impuse de noul acord vor frâna ieșirea din criză, anul 2011 va fi mult mai greu de suportat de români decât anul 2010, se apreciază în analiza PSD.
Un alt risc identificat de social-democrați este intrarea în sărăcie a cel puțin 1,5 milioane de români în acest an prin introducerea coplății în sănătate, prin creșterea prețului alimentelor, prin reducerea personalului bugetar și prin eliminarea subvențiilor la căldură și apă caldă.
Continuarea reformelor înseamnă pentru guvern închiderea școlilor și a spitalelor ineficiente.
Continuarea lentorii absorbției de fonduri europene este un al risc precizat în analiza PSD în condițiile în care România a absorbit doar 2% din fondurile structurale europene alocate până în 2013.
„Chiar dacă există umbrela FMI, guvernul incompetent și corupt fugărește investitorii străini din România”, investițiile străine directe în România scăzând cu peste 25% în 2010 față de 2009, se arată în documentul citat, în care se menționează că „guvernul actual ne costă minim 1,5 miliarde de euro pe lună – un miliard fiind creșterea datoriei publice, 270 de milioane, fonduri europene pe care nu reușim să le atragem într-o lună, 230 de milioane de euro reprezentând pierderi lunare din evaziunea fiscală – acordul cu FMI consimțind trecerea la modelul bazat pe datorie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?