Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a pus gând rău Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), fosta „Doi șâun sfert”. El este de părere că DGIPI nu este, în prezent, un serviciu suficient de eficient. Din aceste conside-rente, ministrul se gândește să-l reorganizeze.
Åeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Vrancea, comisarul șef Vasilică Târală, a precizat că nu are informații despre o eventuală reorganizare, deciziile luându-se, oricum, la București. „Nu știu nimic despre o posibilă reorganizare a acestei structuri. Deciziile se iau la București, nu la nivel local. Nu avem nicio informație în acest sens. Am avut luna trecută bilanțul pentru anul 2010, iar activitatea ne-a fost apreciată”, a declarat comisarul șef Vasilică Târală, șeful SIPI Vrancea.
Ministrul Igaș a anunțat zilele acestea că se gândește la reorganizarea DGIPI pe motiv că „nu este suficient de eficientă în momentul de față”.”Categoric că mă gândesc la o reorganizare a acestui serviciu (Direcția Generală de Informații și Protecție Internă – DGIPI n.r.). Nu este suficient de eficient în momentul de față și de aici va începe toată munca”, a spus Igaș miercuri, la finalul audierilor din cadrul Comisiei de apărare a Camerei Deputaților.
„Reorganizarea” s-ar putea traduce prin „desființarea” DGIPI, care se vrea a rămâne o simplă Direcție în minister, grosul angajaților fiind trecut în operativ, adică zburați în stradă. Numai că, până acum, nu a fost mi-nistru care să nu cânte prohodul „Doi șâun sfert”, dar nu s-au luat măsuri.
Surse din Ministerul Administrației și Internelor au precizat pentru presa centrală că ministrul e de părere că DGIPI are metode „învechite” de lucru și a recunoscut că nu s-a mai investit de multă vreme în această structură. Presa centrală relatează că această criză de furie a ministrului de Interne a fost provocată de dezvăluirea apărută în premieră într-un ziar central zilele trecute, când a fost relatată o posibilă ceartă dintre Igaș și conducerea „Doi șâun sfert”, pe marginea falsificării de către aceasta din urmă, a bilanțului anual pe anul trecut.
Ca structură a MAI, DGIPI are atribuții de obținere, ve-rificare, procesare, stocare, protecție și valorificare a informațiilor necesare rea-lizării atribuțiilor ce revin ministerului, potrivit legii. Totodată, DGIPI are rolul de autoritate informativă departamentală și reprezintă o parte componentă a Comunității Naționale de Informații a României, fiind desemnată în acest scop prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Å¢ării numărul 146/2005.