TINCTURA DE COADA ÅORICELULUI
– florile culese în soare se introduc, fără a se îndesa, într-o sticlă, până la gât, se toarnă deasupra țuică de fructe de 400, se lasă la macerat 15 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Planta are o influență pozitivă asupra măduvei osoase, stimulează hematopoeza (formarea sângelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.
TINCTURA DE GÄLBENELE
– se pune un pumn de flori în 1 l țuică de 400, se lasă la soare 2 săptămâni la ma-cerat, agitându-se zilnic. Diluată cu apă fiartă, este foarte potrivită la compresele preparate pentru răni, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulcerații purulente sau de natură canceroasă, pentru răni deschise din cauza escarelor, pentru umflături, abcese, pustule.
TINCTURA DE ALOE
Are efecte: antimicrobiene, antituberculoase, antitumorale biostimulatoare, cicatrizante, date de principiile active extrase din frunzele de aloe.
Intern: se folosesc câte 10-30 picături, de trei ori pe zi în : boli digestive, tumori.
Extern: se aplică direct pe ulcerații, plăgi, arsuri și dă rezultate bune în : boli de piele (tuberculoză cutanată, pielonefrite, lupus eritematos).
Acțiuni: Intern: antihelmitic (provoacă eliminarea viermilor intestinali), calmant, cicatrizant, colagog (stimulează contracția veziculei biliare și evacuarea bilei în intestin), coleretic (mărește și excită secrețiile biliare), depurativ, emenagog (provoacă apariția fluxului menstrual întârziat sau suprimat), expectorant, laxativ, regenerant, stimulent al digestiei, stimulent al imunității, tonic general. Extern: antiinfecțios, antiseptic, calmant, cicatrizant, răcoritor.
Indicații: Intern: acțiuni digestive și hepatice în general, afte, amenoree, arsuri, cancer gastric (adjuvant), congestie hepatică, congestii, dureri ale stomacului, gonoree, greață, hemoroizi, indigestie, iritații tegumentare, înțepături de insecte, riduri, tăieturi și alte leziuni ale pielii, umflături.