Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Dudul


Dudul are ca factor curativ frunzele, fără pețiol; fructele mature.
Afecțiuni pentru care se recomandă: enterite acute, diabet zaharat; diete.
 
Prezentare generală
Dudul alb este un arbore falnic originar din China, în timp ce dudul negru are ca țară de origine India. În țara noastră a fost aclimatizat pentru fructele comestibile.
 
Calități curative și acțiune farmaceutică:
Tanin, provitamina A, acid folic, aminoacid, vitamina C și antocianozide; acizi (aspartic, folinic, acetic, propionic), arginină, compuși volatili (butilamina), aldehide, cetone, beta-caroten, carbonat de calciu, adenină.
Proprietăți astringente, și antidiabetice, iar fructele sunt laxative, utilizate proaspete.
 
Recomandări:
Uz intern: diaree și diabet zaharat (eficacitatea este și mai sporită dacă la ceai se adaugă și frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc și urzică), gastrite, ulcer gastric și duodenal – consumarea fructului bine copt – în constipație. Uz extern: angine, stomatite, constipație, afte.
Infuzie: câte 3-4 linguri pe zi, pentru tratarea enteritelor acute. Dacă se asociază cu frunze de afin, teci de fasole și frunze de urzică, se utilizează în tratamentul diabetului zaharat, ca adjuvant. Se poate bea și ceaiul dietetic.
Sirop: din fructele proaspete, pentru că are efect laxativ și ușor diuretic .
Se va bea fracționat în 3 reprize după mesele principale; în cazul diabetului nu se va îndulci cu zahăr, optând pentru zaharină.
Sucul fructelor extras înainte de completa maturitate conține circa 25 g acid la l, utilizându-se în sirop astringent pentru gargară împotriva anginelor, stomatitelor și aftelor.
Nu există precauții, contraindicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?