Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Consiliul Judeţean trebuia să plătească datoriile spitalelor


Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, a recunoscut oficial că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a avut dreptate când nu a preluat cele trei unități medicale din județul Vrancea deoarece nu era asigurată finanțarea actului medical. Printr-o adresă trimisă Consiliului Județean, ministrul Finanțelor susține că administrația județeană „are obligația” să asigure plata datoriilor spitalelor. Doar în 2010, Spitalul Județean din Focșani a acumulat datorii restante de aproximativ 70 de miliarde de lei vechi, bani care, potrivit ministrului Ialomițianu, ar fi trebuit plătiți de Consiliul Județean. Numai că ministrul Ialomițianu nu spune și de unde să asigure administrația județeană finanțarea actului medical și a cheltuielilor legate de plata facturilor la utilități și diverși furnizori în condițiile în care bugetul pentru 2011 este mai mic decât cel pentru 2010.

Ministrul portocaliu al Finanțelor Publice vrea ca administrația județeană, Consiliul Județean, să asigure toți banii pentru finanțarea spitalelor vrâncene din bugetul propriu. Printr-o adresă tri-misă Consiliului Județean, referitoare la eliminarea „plăților restante care se înregistrează la unitățile sa-nitare publice preluate de către autoritățile administrației publice locale”, mi-nistrul Finanțelor susține că administrația județeană „are obligația” să asigure finanțarea spitalelor.
Abia după ce Consiliul Județean prevedea în buget suma de 70 miliarde lei vechi, datoriile restante ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” la sfârșitul anului trecut, putea să asigure fonduri pentru activitatea administrației județene și pentru noi investiții.
„La elaborarea bugetelor prevăzute în Legea 273/2006 cu modificările și completările ulterioare, ordonatorii de credite și autoritățile deliberative au obligația să prevadă distinct credite bugetare destinate stingerii plăților restante la finele anului anterior celui pentru care se întocmește bugetul. Ordonatorii de credite au obligația ca în execuția bugetelor să asigure achitarea plăților restante. Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior”, se arată în adresa semnată de ministrul Finanțelor Gheorghe Ialomițianu.
Mai mult, Ialomițianu face referire și la articolul 78 din Legea 273/2006, care prevede sancționarea cu amenzi cuprinse între 1000 și 50 mii lei a ordonatorului de credit care îndrăznește să nu asigure finanțare pentru spitale. Åži toate astea în condițiile în care, în urmă cu aproximativ o jumătate de an, ministrul Sănătății susținea că guvernul va asigura finanțarea pentru funcționarea spitalelor pre-luate de administrațiile locale.

Consiliul Județean a condiționat preluarea spitalelor de asigurarea finanțării

Consiliul Județean Vrancea este singura administrație locală din România care a refuzat să preia în administrare spitalele din subordinea Ministerului Sănătății (MS). Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul Comunal Vidra.
Consiliul Județean a refuzat să preia în administrare cele trei unități medicale, deoarece MS nu a îndeplinit niciunul din criteriile solicitate de administrația județeană. Pentru a  putea asigura un act medical de calitate, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat plata la zi a tuturor datoriilor spitalelor, asigurarea sumelor de funcționare de către Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și demararea unui program național de reabilitare a spitalelor.
Președintele Consiliului Județean Marian Oprișan, a declarat că, dacă nu se plătesc datoriile spitalelor și nu se asigură sumele pentru funcționarea acestora de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu-și poate permite să păcălească cetățenii județului Vrancea că vor avea un act medical de calitate dacă acest lucru nu se întâmplă. „Nu îmi permit să păcălesc cetățenii județului Vrancea, că vor avea un act medical mai bun, dacă nu este așa. Guvernul are datoria să predea spitalele administrațiilor pu-blice județene sau locale fără nici un leu datorie în așa fel încât funcționarea acestora să fie mult mai bună”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Oprișan a cerut demisia ministrului Sănătății

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a remis, anul trecut, un comunicat de presă prin care a cerut demisia ministrului Sănătății Cseke Attila, deoarece „este într-o gravă eroare atunci când acuză autoritățile locale că au refuzat preluarea spitalelor”. „Domnule ministru, vă su-gerez să recunoașteți faptul că transferul spitalelor către autoritățile locale, fără plata arieratelor și fără asigurarea sumelor de funcționare, este o greșeală. Consider că cea mai bună modalitate prin care puteți recunoaște că ați greșit este demisia!”, susținea atunci președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. El a arătat că își exprimă în continuare disponibilitatea de a prelua cele trei spitale, cu condiția ca Ministerul Sănătății să plătească datoriile pe care acestea le au. „Doar în România s-au văzut politicieni iresponsabili care, aflați la conducerea unui minister, vor să transfere o instituție din subordinea lor în subordinea administrației locale cu tot cu datorii. Îi reamintesc ministrului Cseke Attila că transferul unor unități spitalicești către acestea, fără asigurarea finanțării reprezintă un act de inconștiență și condamnarea la moarte a acestor spitale”,  a susținut șeful administrației județene.
Marian Oprișan a opinat că lipsa finanțării pentru un domeniu vital cum este cel al Sănătății, va afecta milioane de români. „Dacă spitalele din România se vor închide pentru că primăriile sau consiliile județene nu vor avea bani să le susțină cei afectați de acest lucru nu vor fi doar responsabilii din Ministerul Sănătății sau cei ai DSP-urilor ci milioane de români. Aceiași români cărora li s-a luat 25% din salariu, cărora li se impozitează pensiile și cărora le va crește factura la întreținere”, se mai arată în același document.

Protest pentru spitalul din Dumitrești

Haosul din descentralizarea propusă de actuala guvernare pentru sistemul sanitar va scoate în stradă aproape o mie de persoane din localitățile de pe Valea Râmnicului. Sătenii sunt așteptați să participe, astăzi, la un protest în fața primăriei Dumitrești față de intenția Ministerului Sănătății, de a transforma Secția Exterioară din comună a Spitalului de Psihiatrie Cronici de la Dumbrăveni în azil de bătrâni. La protest ar urma să participe săteni din Dumitrești, Jitia, Vintileasca, Chiojdeni. Culmea, secția exterioară de la Dumitrești a fost inaugurată la finele lunii octombrie 2010 iar valoarea totală a investițiilor a fost de aproximativ 7 mi-lioane de lei. Secția din Dumitrești dispune de 45 de paturi destinate pacienților în secțiile Interne, Pediatrie și Psihiatrie Pediatrică. De asemenea, aici funcționează singura secție de psihiatrie infantilă din Vrancea.

Spitalul Județean are datorii de 7 milioane lei

Directorul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, doctorul Nicolae Moise a declarat că, din data de 1 iulie și până la 31 decembrie, Spitalul Județean a acumulat datorii în valoare de 70 miliarde de lei vechi, însemnînd servicii medicale, materiale sa-nitare și medicamente, utilități și la bugetele asigurărilor sociale. Aceste datorii trebuie plătite tot de Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS) prin intermediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate(CJAS).
„Din totalul datoriilor de 213 miliarde lei, CJAS  a plătit doar 158 miliarde de lei vechi, până la 1 iulie 2010. Din punctul de vedere al Consiliului Județean e normal ca să preiei o unitate fără datorii și să ai și o  sursă de finanțare pentru aceasta”, a precizat doctorul Nicolae Moise.
El a precizat că, pentru buna funcționare a Spitalului Județean, în 2010 a solicitat alocarea sumei de 870 miliarde lei vechi, sumă din care CJAS  alocat doar 440 miliarde lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?