Avertismente pentru cinci bănci

0
514


Cinci societăți bancare din Focșani au fost sancționate cu avertisment de comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma unei acțiuni tematice de verificare a respectării OUG 50 din 2010 privind contractele de credit. Conducerea Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor (CJPC)Vrancea arată că au fost aplicate doar avertismente deoarece niciuna dintre sucursalele bancare verificate nu finalizaseră contracte de credit în perioada 3 ianuarie 2011 – 4 februarie 2011, încât niciun consumator nu a fost prejudiciat. În toate cazurile  s-a aplicat sancțiunea contravențională complementară de reparare a deficiențelor în maxim 15 zile, neaducerea la îndeplinire conducând la sancționarea societăților bancarea cu amenzi  de la 80000 la 100000 lei.
Principalele abateri constatate de comisari au fost raportarea dobânzii penalizatoare la dobânda curentă a creditului și nu stabilirea acesteia ca procent fix așa cum prevede legea, clauze contradictorii și confuzii referitoare la denunțarea unilaterală a contractului, obligarea consumatorilor să încheie contract de asigurare cu o societate agreată de bancă. După expirarea termenului de 15 zile se va proceda la reverificarea contractelor de credit pentru consumatori.
Comisarii au verificat mo-delele de contract de credit de consum, garantate cu ipotecă sau negarantate, informațiile precontractuale puse la dispoziția consumatorilor, pliantele publicitare, ofertele de creditare, comisioanele aplicate creditelor.
„Deși există avertizări privind consecințele neefectuării plăților la scadență (raportare la Biroul de Cre-dit și Centrala Riscurilor Bancare, executare silită), nu sunt indicate în informarea precontractuală și termenele la care se fac raportările la Biroul de Credit, termenul minim la care creditorul poate declanșa procedura de executare silită”, arată reprezentanții CJPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here