Primarul localității Homocea, Neculai Ionescu, a refuzat în mod sistematic să distribuie produsele alimentare alocate de Uniunea Europeană, conform programului PEAD 2010/2011. Din aceste considerente și în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 600/2009, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a dispus constituirea unui grup de funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Vrancea, care să distribuie aceste produse direct beneficiarilor din comuna Homocea.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, împreună cu alți reprezentanți ai CJ au distribuit, ieri, locuitorilor din Homocea, ajutoarele de la UE, constând în făină, mălai, biscuiți. S-a ajuns în această situație deoarece primarul din Homocea, Neculai Ionescu, a refuzat în mod sistematic să ridice produsele alimentare alocate de Uniunea Europeană, conform programului PEAD 2010/2011. Acesta a invocat tot felul de motive și scuze pentru a nu da alimentele oamenilor. Cel mai des a motivat că nu dispune de resurse financiare pentru a transporta aceste produse de la depozitul din Focșani. Asta în condițiile în care toate celelalte localități din județul Vrancea au ridicat fără nicio problemă produsele alimentare.
„Am venit personal să distribuim ajutoarele de la Uniunea Europeană, persoanelor cu ajutor social, celor cu handicap și pensio-narilor, deoarece primarul comunei Homocea a refuzat să vină la Focșani să ia alimentele pe motiv că nu are combustibil. În fața acestui fapt ne-am văzut nevoiți să căutăm o locație spațioasă din Homocea, unde să distribuim beneficiarilor aceste produse. Era păcat să le ținem în depozit, să se strice când sunt oameni care au nevoie de ele. Toată acțiunea de distribuire a acestor ajutoare se face transparent, în conformitate cu cadrul legal, iar beneficiarii primesc alimentele doar pe baza cărții de identitate”, a afirmat Dragoș Bîrlădeanu.
Acesta a adăugat că localnicii nu au primit nici pachetele cu biscuiți, care au fost ridicate încă din data de 27 august 2010. „Deși au trecut mai bine de cinci luni de zile de atunci, nici până astăzi cantitatea de 3.013 kilograme de biscuiți nu a ajuns la sărmanii din Homocea pentru că nu a vrut primarul”, a susținut vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu.
Homocenii, supărați pe primar
Locuitorii comunei Homocea, care nu și-au primit ajutoarele de la UE, sunt indignați de atitudinea primarului, Neculai Ionescu, care, după spusele lor, refuză să le ofere ceea ce li se cuvine prin lege. Homocenii mai spun că primarul a făcut o listă cu un număr mai mic de persoane față de totalul de aproximativ 800 de persoane care se încadrează în ajutorul social. „Noi suntem amărâți și trăim de azi pe mâine și cei de la primărie nu ne-au inclus pe listele celor care primesc ajutoare de la UE și acum noi nu luăm nimic. Primarul a spus că noi nu avem nevoie de alimente că sunt chiaburi dar el știe bine cum trăim unii dintre noi că doar nu ne plângem degeaba”, a spus Nina O., de 39 de ani, din Homocea, mamă a cinci copii.
Localnicii sunt necăjiți și de faptul că primarul nu le-a mai dat de mult timp ajutorul social și nici nu le-a explicat motivele pentru care s-a ajuns în această situație. „Primarul nu ne-am mai dat demult nici ajutorul social iar noi suntem amărâți, mai ales că avem și mulți copii care cer de mâncare. Cu ajutoarele sociale se fac șmecherii deoarece cei de la primărie le dau cui doresc ei, pe baza rudeniei, a relațiilor iar pe noi ne dau la o parte ca pe niște cârpe. Vrem să se dea alimentele tuturor celor care au dosare de ajutor social și să nu se mai facă diferențe între oameni deoarece, dacă cerem aceste alimente, nu o facem pentru că avem cu ce trăi, ci pentru că suntem necăjiți și săraci. Nu avem unde să muncim și de asta așteptăm ajutorul social”, a afirmat Lucica T., de 35 de ani din Homocea, care pe lângă sărăcie se confruntă și cu probleme de sănătate. Aceștia nu au vrut să-și dezvăluie numele de familie deoarece le este frică că primarul nu o să le mai dea pe viitor ajutor social.
Primarul Ionescu dă vina pe motorină….
Contactat de reporterii noștri, primarul Neculai Ionescu a susținut că primăria Homocea are un contract cu Consiliul Județean, care și-a asumat distribuirea ajutoarelor de la UE. „Eu am un contract cu Consiliul Județean, care prevede asigurarea, de către această instituție, a transportului ajutoarelor de la Uniunea Europeană. Consiliul Județean are obligația repartizării alimentelor, personal sau prin intermediul primăriilor. De această dată, reprezentanții Consiliului Județean au ales să facă această repartiție în curtea unui consilier PSD și nu la primărie, cum era normal”, a spus primarul comunei Homocea. Neculai Ionescu a mai susținut că nu a avut banii necesari pentru a plăti combustibilul necesar acestui transport.
Referitor la acuzațiile care i se aduc, primarul comunei Homocea spune că nu are cunoștință de acestea și că nu are nicio treabă cu distribuirea alimentelor atâta timp cât nu s-a ocupat primăria de acest lucru. „Eu nu am auzit că mă acuză lumea iar produsele de la Uniunea Europeană nu le-am distribuit eu, așa că nu știu cine a primit și cine nu”, a spus Neculai Ionescu, primarul comunei Homocea.
Acesta a mai precizat că, în lunile ianuarie, februarie și martie ale anului trecut, primăria Homocea avea un număr de 680 de dosare pentru ajutor social iar spre sfârșitul anului au rămas doar 440. Acest lucru s-a întâmplat deoarece localnicii nu au adus adeverință de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, care să ateste că sunt în căutarea unui loc de muncă sau s-a constatat, în urma verificărilor, că situația lor materială s-a îmbunătățit considerabil și nu mai au nevoie de ajutor social.
Refuzul primarului a determinat CJ să împartă alimentele
Ceea ce nu spune primarul din Homocea este că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern 600 din 13 mai 2009, privind stabilirea beneficia-rilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenție comunitară, Consiliul Județean distribuie din depozite produsele alimentare direct către persoanele defavorizate sau prin primării. Distribuirea se face pe baza listelor nominale cu persoanele defavorizate.
Având în vedere prevede-rile legale, refuzul primarului comunei Homocea, precum și faptul că trebuiau distribuite toate produsele alimentare până la această dată, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a dispus constituirea unui grup de funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Vrancea, care să distribuie aceste produse, direct beneficiarilor din comuna Homocea.
La nivelul județului au fost identificate 70.183 de persoane care trebuiau să primească produse alimentare de la Uniunea Europeană. În Vrancea au fost trimise 993 tone făină, aproape 492 tone de mălai, 91 tone de zahăr, 94 tone de biscuiți, 249 tone paste făinoase și 81 tone de lapte praf. Produsele au fost distribuite de primării după ce le-au ridicat de la un depozit din Focșani, în baza unui grafic realizat de Consiliul Județean. Beneficiarii acestui program au fost pensionarii cu o pensie mai mică de 400 de lei, persoanele cu handicap grav sau accentuat, șomerii dar și persoanele care beneficiază de venit minim garantat.