Creșterea recentă a prețurilor la alimente și petrol nu este temporară, deoarece nu are o natură speculativă, iar guvernele și populația ar trebui să se pregătească de înrăutățirea situației, potrivit unei analize AFP.
Deși pare similar cu avansul accelerat al cotațiilor mărfurilor din 2007-2008, actualul trend ascendent al prețurilor la alimente și petrol nu are rădăcini în zona speculei și nu se va termina într-o prăbușire puternică a prețurilor, așa cum s-a întâmplat acum doi ani.
Cererea tot mai mare din țările emergente, unde populația mănâncă mai mult și mai bine, alături de fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii care se manifestă tot mai des și de dobânzile scăzute creează o „furtună perfectă” care propulsează prețurile la mărfuri, agricole și industriale, la noi maxime.
Cotațiile cresc, de multe ori cu procentaje de două cifre, la toate sortimentele de mărfuri, de la porumb și grâu la bumbac, cauciuc și petrol. „Situația era foarte diferită în 2008 (…) Ceea ce se întâmplă acum este mult mai generalizat”, spune Chris Delgado, specialist pe agricultură la Banca Mondială.
Problema creează tensiuni în întreaga lume, nu numai în Orientul Mijlociu, notează AFP.
Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite a anunțat joi că prețurile alimentelor au atins în ianuarie noi maxime record și a avertizat că ar putea să apară probleme politice.
„Nu numai că există un risc, dar au avut loc deja revolte în unele părți ale lumii din cauza creșterii prețurilor la hrană”, a arătat șeful OHA, Jacques Diouf. Iar situația nu este pe cale să se amelioreze, spun experții.