Sărăcia i-a îndemnat pe oameni să se orienteze, pe timp de iarnă, către mijloacele de încălzit mai puțin costisitoare. Acesta este și cazul câtorva sute de adjudeni care trăiesc la bloc, dar se încălzesc ca la țară, cu sobe. Desființarea sistemului centralizat de mai bine de 10 ani, i-a făcut pe oameni să-și construiască sobe în apartamente pentru a se încălzi pe timp de iarnă. Chiar dacă Adjudul e racordat la rețeaua de gaze naturale, nu toți locuitorii își permit instalarea unei centrale termice.
Chiar dacă trăiesc la oraș, unii adjudeni nu au condiții de trai asemenea mediului urban, iar faptul se datorează sărăciei în care oamenii se afundă pe zi ce trece. Municipiul Adjud este racordat la gaze de foarte mulți ani, dar acest lucru nu i-a determinat pe toți să-și monteze centrale termice din cauza costurilor mari ale instalării unei astfel de surse de încălzit. Cei mai mulți au sobe în apartament, prea puțini permițându-și să-și cumpere centrale de apartament. „Eu am o singură sobă de teracotă în apartament și face căldură multă în cele două camere. Este greu că trebuie să car lemne cam în fiecare zi din magazie până la etajul patru, dar nu prea am altă variantă. Oricum, la salariile pe care le avem, nu cred că ne-am fi permis să ne încălzim cu altceva. Centrala termică e scumpă de instalat, iar cu radiatoare sau reșouri mai bine lipsă, deoarece e prea scump curentul electric”, a spus Elena Savin, din Adjud. Încălzirea cu lemne pentru un apartament cu două camere costă între 80 și 100 de lei pe lună, sumă de aproape trei ori mai mică decât costurile suportate de cei care își încălzesc apartamentele cu ajutorul centralelor pe gaze. Un studiu de piață constata acum trei ani că, în mediul urban, 19% dintre români asigurau căldura prin sobe. „La oraș” trăiau atunci 56% dintre români și numai 29% aveau parte de bineface-rile termoficării. Lemnul era „cel mai folosit combustibil pentru încălzire la nivel național (62%)”, se spunea în studiu, urmau cărbunii, gazele naturale și combustibilii lichizi ușori. În ciuda faptului că încălzirea cu ajutorul sobelor provoacă multe neplăceri atât pentru cei care o dețin cât și pentru ceilalți locatari, oamenii se văd nevoiți să se încălzească cu ce pot. „Nu-mi place cu soba în casă, la bloc, deoarece se face multă mizerie, fum în casă și de asemenea, provoacă neplăceri pentru vecini din cauza fumului și a mizeriei care cade de sub horn pe geamul vecinilor. Mi-au mai zis locatarii că le miros a fum și hainele pe care le scot la uscat, dar din păcate nu am posibilități pentru centrală”, a precizat Maria S. din Adjud. Pentru a renunța la sobe, unii dintre adjudeni au făcut împrumuturi bancare ca să-și instaleze centrale de apartament, dar problema e că au rămas cu ratele restante la bănci din cauza crizei și a instabilității economice cu care se confruntă România de ceva timp.
Apă caldă… fiecare cum poate
În Adjud, apa caldă nu curge la robinet ca în alte orașe, așa că fiecare se descurcă cum poate. Cei care au centrale de apartament nu-și fac probleme în acest sens, iar ceilalți au montate boilere sau în cele mai nefericite cazuri încălzesc apă cu oalele, la aragaz sau la sobe. Acum mulți ani, când orașul nu era racordat la rețeaua de gaze iar aragazul funcționa cu butelii, oamenii mai încălzeau apă la fierbător. „Ca să facem baie încălzim apă la aragaz. Acum e bine că avem gaze, dar înainte ne spălam cu puțină apă și aia încălzită la fierbător”, a afirmat un locatar al unui bloc din Adjud.
Nu vor sistem centralizat
Majoritatea adjudenilor nu vor să se facă iar o centrală termică a munici-piului deoarece, spun ei, ar trebui să plătească mai mult la întreținere. Văzând costurile mari cu care se confruntă celelalte orașe la capitolul întreținere, mai ales pe timp de iarnă, cei mai mulți adjudeni nici nu vor să audă de sistem centralizat. „N-aș fi de acord cu construirea unei noi centrale pentru oraș, deoarece am avea de plătit la întreținere sume destul de mari și nu am de unde. Prefer cu sobă, că nu cheltui așa de mulți bani pe iarnă cu lemnele, mai ales că nu fac căldură să stau în tricou. Dacă am avea centrală, s-ar strânge la întreținere datorii enorme din cauza faptului că majoritatea suntem săraci”, a afirmat Viorica Stanciu, din Adjud.
Nici primăria Adjud nu are în plan elaborarea unui sistem centralizat de încălzire deoarece nu s-au primit soli-citări în acest sens, mai ales că munici-piul este racordat la rețeaua de gaze, iar posibilități de încălzire sunt multe.