Diabetul este o afecțiune caracte-rizată prin prezența zahărului în urină, din cauza proastei funcționari a unor celule pancreatice. Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină și se caracterizează prin valori crescute ale glicemiei (glucoză în sânge), de peste 100 mg/l.
Boala afectează toate categoriile de vârstă și se poate clasifica astfel:
a) tipul I sau insulino-dependent, mai frecvent la copii și tineri;
b) tipul II sau noninsulino-dependent, interesează persoanele mature, de peste 40 de ani.
Apare datorită mai multor cauze:
– afecțiuni pancreatice care duc la scăderea sintezei de insulină (în special pancreatită cronică întâlnită la alcoolici);
– alte boli endocrine;
– administrarea de hormoni steroizi;
– alte medicamente ce produc hiperglicemie (cel mai cunoscut fiind Prednisonul);
– o predispoziție genetică, demonstrată de numărul mare de cazuri în anumite familii;
– produs de stres, condiția stresantă referindu-se la anumite situații deosebite ca: arsurile grave, infarctul miocardic acut, alte boli amenințătoare de viață în cursul cărora se descarcă o cantitate mare de hormoni care cresc glicemia.
Funcția pancreatică poate fi stimulată prin dușuri calde prelungite de 2-3 ori pe zi. Este o stare cronică în care corpul nu poate asimila o parte a hranei absorbite, în special zaharurile și făinoasele. Insulina este o substanță toxică cu efecte nocive asupra vaselor sanguine, întrebuințarea ei îndelungată este răspunzătoare pentru diferite tipuri de boli arteriale. O observare atentă demonstrează că organismul uman poate suporta această injectare de otravă cel mult 25 de ani, după care arterele se degradează și se apropie sfârșitul. În cazul diabeticilor există un fundal toxic, iar glanda tiroidă este în general prea stimulată. Insulina (hormon pancreatic responsabil de menținerea în limite normale a glicemiei) frânează activitatea tiroidei. Eficiența tiroidei fiind mai mică, iar acțiunea toxică mai puternică, arterele sunt afectate mai tare. Cea mai bună dietă pentru diabetici este un regim de legume nefăinoase și supe de legume. Scopul este acela de a ajuta pancreasul epuizat, al cărui principal element este un compus de potasiu. Legumele bogate în potasiu sunt în mod special recomandate.
Clasificare:
a) Diabetul juvenil: poate începe oricând după vârsta de 7-8 ani și înainte de 20 de ani. Demarajul este brusc și poate varia în intensitate, fiind greu de controlat, datorită fluctuațiilor zilnice a ce-rințelor metabolismului corpului în timpul perioadei de creștere.
b) Diabetul adultului: se manifestă în orice moment înainte de 65-70 de ani. Poate demara lent, cu mult timp înaintea apariției primelor simptome, apoi se declanșează brusc datorită unor evenimente ca: tensiunea arterială, gripa, pneumonia.
c) Diabetul tardiv: se manifestă la persoane care au depășit 60 de ani. În general este moderat și ușor de controlat. Deseori este depistat din întâmplare.
Diabetul zaharat poate debuta acut direct prin comă diabetică sau, mai frecvent, prin simptome legate de hiperglicemie. Bolnavul mănâncă, bea și urinează mai mult decât de obicei. Diagnosticul este unul de laborator și se bazează pe dozarea glucozei în sânge dimineața, pe nemîncate. De multe ori este o descoperire întâmplătoare în cadrul unui examen de rutină, persoana respectivă putând să nu aibă nici o manifestare a bolii.
Diabetul este tratat în general prin doi factori: prin medicamente și prin regim alimentar. În lipsa unui tratament adecvat, diabeticul poate avea complicații cu adevărat redutabile. În timp, diabetul produce leziuni la nivelul aparatului cardio-vascular: cardiopatie ischemică severă, mergând până la infract miocardic, ateroscleroză responsabilă de probleme circulatorii la nivelul picioarelor, cu dureri și mers greoi, precum și de impotență sexuală la bărbați. Ochiul este un alt organ important afectat sever în diabet, putându-se ajunge la retinită diabetică. Rinichiul diabeticului dezvoltă o afecțiune gravă, care poate duce la insuficiență renală. Foarte frecventă este neuropatia diabetică, afectarea nervilor fiind responsabilă de dureri, amorțeli, înțepături la nivelul membrelor superioare și inferioare, tulburări ale tractului gastro-intestinal (dificultăți la înghițit, constipație, diaree) sau ale tractului urinar cu urinare dificilă. Pacientul diabetic are o sensibilitate crescută la infecții, răspunzând mai greu tratamentului.
Plăgile și rănile rezultate în urma unor accidente se vindecă mai greu. Complicația acută a diabetului zaharat o reprezintă coma diabetică hiperglicemiantă, care apare când nivelul sanguin al glucozei este foarte ridicat. Există și comă hipoglicemică, întâlnită în cursul tratamentului cu insulină, atunci când doza acesteia este prea mare și glicemia scade foarte mult. Indiferent de medicație, organismul trebuie adus la o greutate normală. Mulți diabetici pierd din greutate, dar sunt și bolnavi obezi.
Regimul diabeticului nu înseamnă cântărirea mâncării, ci împărțirea celor trei mese principale în șase, având aceeași cantitate de mâncare ca pentru cele trei. Cu alte cuvinte se mănâncă puțin și des, astfel ca orga-nismul să poată digera mâncarea. La persoanele obeze, reducerea greutății nu înseamnă reducerea cantității de mâncare, ci creșterea metabolismului, care la aceștia este lent. De asemenea, trebuie acționat spre scăderea poftei de mâncare. Mâncarea se va consuma încet, savurând fiecare bucățică, nu se va consuma multă mâncare, ci doar câte puțin, dar de mai multe ori pe zi, se va evita consumul de carne, gră-simi, dulciuri, sare, condimente, alcool. Se recomandă o alimentație lacto-vegetariană, bogată în vitamine și săruri minerale. Se bea o lingură de ulei de măsline sau de scaieți pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apă, înainte de mese. Când apare senzația de foame, se consumă un fruct, o felie de pâine prăjită, un morcov, o roșie sau câteva felii de castravete. La cumpărături este bine să se plece cu stomacul plin, altfel există tentația de a cumpără mult și de a consuma din fiecare produs.
Este bine ca bolnavul să practice sporturi, activități recreative, de societate, care să-i ofere satisfacție, să evite stresul sau problemele care l-au angrenat psihic negativ.
Se vor face băi progresive la picioare, dușuri reci, dușuri cu jet de apă pe tot corpul, frecții, spălări cu oțet de mere.
5 reguli de respectat:
1. Reducerea poftei de mâncare este necesară pentru a putea controla nu atât cantitatea cât mai ales calitatea alimentelor ingerate.
2. Mâncați pe săturate, nu țineți post ca să slăbiți, umpleți stomacul ca să aibă suficient de lucru. Dați-i alimente pe care le poate prelucra în mod normal, în ordinea în care poate să le primească, lăsându-i timp să le prelucreze.
3. Începeți masa întotdeauna cu puțină salată verde, ruptă în fâșii, mestecată bine cu puțină pâine.
4. Nu mâncați carne de porc, mezeluri, conserve, făinoase, dulciuri.
5. Puteți mânca ficat la grătar, derivate din lapte (iaurt, smântână, brânză de vaci proaspătă, făină de soia, făină de mălai, ulei din sâmburi de struguri, legume, varză, țelină, ceapă crudă, sparanghel, anghinare, dovleac, mărar, dovlecei necurățați, spanac, morcov, păpădie, sfeclă roșie). Se poate mânca pâine neagră prăjită, cartofi, pește, ouă (doar albușul bătut).