Un procent de 57% dintre români apreciază ca fiind mai bună politica externă a României de dinainte de 1989 comparativ cu cea actuală, în condițiile în care numai 26% consideră că în prezent relațiile internaționale ale țării sunt mai bune decât în perioada regimului comunist, iar 12% nu observă nicio diferență, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în perioada 2-3 februarie, dat publicității ieri.
De asemenea, 72% dintre respondenții sondajului și-au exprimat nemulțumirea față de politica externă actuală a țării, numai 23% manifestându-și aprecierea pentru aceasta, în timp ce 67,7% au considerat slabă politica externă a României din ultimii 20 de ani, iar 28,9% au apreciat rezultatele în acest plan, din această perioadă.
Totodată, 24% dintre respondenți au indicat SUA ca fiind cel mai bun prieten al României, iar 79% au apreciat stadiul actual al relației româno-americane, numai 16% arătând că această relație bilaterală este într-o stare proastă. Potrivit sondajului, numai 3% dintre români percep SUA ca fiind un dușman al României.
Sondajul „Evaluarea percepției românilor privind politica externă a României” a fost realizat de IRES în perioada 2-3 februarie, pe un eșantion de 1.111 persoane peste 18 ani, având o marjă de eroare de plus/minus 3%.