Deși 2010 a fost un an de criză, iar Guvernul Boc a sabotat administrațiile locale lăsându-le fără bani, Consiliul Județean Vrancea a continuat programul de investiții din fonduri europene, se arată în raportul de activitate al șefului administrației județene, Marian Oprișan. „VranceAqua”, „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de glorie al armatei române”, reabilitarea drumurilor județene Poiana Cristei – Cotești și Panciu – Haret – Mărășești, moder-nizarea Centrelor Åcolare pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, din Focșani și Mihălceni sunt doar câteva din proiectele derulate de administrația județeană în 2010.
Consiliul Județean Vrancea a continuat anul trecut programul de investiții din fonduri europene. Åi nu a fost deloc ușor, se arată în raportul de activitate al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pe anul 2010. Pentru conti-nuarea lucrărilor la proiectele „VranceAqua”, „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de glorie al armatei române”, reabi-litarea drumurilor județene Poiana Cristei – Cotești și Panciu – Haret – Mărășești, modernizarea Centrelor Åcolare pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, din Focșani și Mihălceni, Consiliul Județean a purtat o luptă dură cu instituțiile subordonate intereselor camarilei Guvernului Boc și PDL, care au încercat să saboteze aceste proiecte.
Drumuri județene modernizate
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a obținut finanțare europeană nerambursabilă pentru modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu și a DJ 205R Cotești-Poiana Cristei. Contractele de finanțare a acestor investiții au fost semnate în luna februarie a anului 2009. „Pentru reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu s-au continuat lucrările conform graficului de derulare a investiției, în anul 2010 executându-se lucrări în va-loare de 16.850.873,70 lei, sumă decontată integral. La această dată lucrările sunt realizate în proporție de 78%, în valoare de 30.503.959,49 lei, dintr-un total de 39.188.702,76 lei”, se arată în raportul de activitate. La proiectul de moder-nizare a DJ 205R Cotești-Poiana Cristei s-au executat lucrări în valoare de 2.8 mi-lioane lei și s-a decontat întreaga sumă.
Proiect pentru reabilitarea mausoleelor
„Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” este un alt proiect al administrației județene, care vizează mo-dernizarea mausoleelor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja. „Pentru acest proiect, în anul 2010 s-au executat lucrări în valoare de 6.837.494,31 lei, decontându-se întreaga sumă. La această dată lucrările sunt realizate în proporție de 38%”, se arată în raportul de activitate al șefului administrației județene.
Valoarea totală a investiției este de peste 7 milioane de euro. Lucrările vor fi fina-lizate în 30 de luni. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca ge-nerațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificare națională”, a precizat Marian Oprișan.
Tot în baza unor proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă se lucrează, sau au fost deja finalizate lucrările la proiectele de investiții privind modernizarea Centrului Åcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani și a celui din Mihălceni.
Proiect întârziat din cauza MDRT
În schimb, Consiliul Județean Vrancea nu a putut respecta graficul lucrărilor de execuție la proiectul „Reabilitarea și reconstrucția unor poduri din zona localităților Paltin, Doaga, Valea-Sării”.
Din cauza Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, care nu a aprobat prelungirea duratei de implementare a proiectului până la data de 20.08.2010, beneficiarul nu a putut asigura implementarea proiectului în termenul stabilit, neavând posibilitatea de a cofinanța cu suma de aproximativ 10,5 milioane lei. „În această situație, administrația publică județeană a fost obligată să returneze sumele primite ca avans. Deoarece lucrarea respectivă nu s-a finalizat din cauza motivelor enumerate, urmează ca derularea procesului investițional la această lucrare să continue cu fonduri finanțate din bugetul propriu”, se mai arată în același raport.
Bani europeni pentru turismul vrâncean
Administrația județeană are mai multe proiecte în diverse faze de avizare și autorizare la nivelul forurilor decizionale ale Uniunii Europene.
Printre acestea se numără proiectul „Vrancea turistică” în valoare totală de aproape 600 mii lei, proiect declarat eligibil, proiectul „Drumul podgoriilor vrâncene”, în valoare de 605 mii lei, aflat în etapa de evaluare tehnică și financiară, proiectul „Sistem informatic integrat la nivelul județului Vrancea pentru gestionarea relațiilor cu cetățenii și instituțiile de sub autoritatea Consiliului Județean Vrancea”, în va-loare totală de 6,5 milioane lei, proiect declarat eligibil, dar care nu a primit încă finanțare.
În anul 2010 Consiliul Județean Vrancea a participat la proiectul național „Letâs do it, România”, care a vizat ecologizarea de către echipe de voluntari a zonei Valea Brazilor din Panciu.
Tot în 2010 a fost pregătită documentația necesară depunerii proiectului „Alege pentru tine!Formează-te!”, în va-loare de 583 mii lei. Grupul țintă al proiectului este format din persoane aparținând grupurilor dezavantajate din localitățile Negrilești, Năruja, Paltin, Nereju, Bârsești, Păulești, Cîmpuri, Soveja și Focșani.
260 milioane euro, valoarea proiectelor europene
În acest moment, administrația județeană are în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 260 de milioane de euro din care amintim: „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de VranceAqua, în valoare de 107 milioane euro, „Drumul de Glorie al Armatei Române”, în va-loare de aproximativ 52 milioane euro, „Reabi-litarea și modernizarea drumului județean DJ 204 E Panciu-Haret-Mărășești”, în valoare de aproximativ 10 milioane euro, modernizarea Centrului Åcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, în valoare de aproximativ 2,3 milioane euro și modernizarea, extinderea și dotarea Centrului Åcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, în valoare de aproximativ 2,6 milioane euro. De asemenea va fi consolidat, modernizat și dotat cu echipamente didactice Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești, în valoare de 728.266 euro.