„Puteţi negocia cu societatea de leasing continuarea relaţiei contractuale”

0
22946


Astăzi „Curierul juridic” tratează soli-citarea domnului Florin B. din municipiul Focșani

Domnul Florin B., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a solicitat sprijinul. Dumnealui deține o mașină achiziționată în leasing pe firmă. În momentul achi-ziției firma mergea bine și își putea permite să plătească ratele de leasing. Între timp situația s-a schimbat, iar acum înre-gistrează o restanță destul de mare. Dumnealui ne spune că ar dori să continue relația contractuală și să își achite ratele scadente și cele ulterioare, însă ar dori o reeșalonare a plăților și o altă dată de scadență lunară. De asemenea, în ipoteza în care nu va mai putea plăti, dumnealui ar dori să înceteze pe cale amiabilă contractul de leasing, fără însă să plătească despăgubiri sau alte cheltuieli. De asemenea, dumnealui ne mai întreabă dacă ar putea prelua cineva ratele de leasing.
Răspuns: Domnule Florin B., pentru soluționarea situației dvs. trebuie să citiți cu atenție contractul de leasing, mai ales clauzele referitoare la utilizatori. În general, firmele de leasing au produse de leasing diferite, unele create pentru achiziția de autoturisme pentru uzul unei firme, de exemplu, și alte produse destinate mașinilor de taximetrie sau de închirieri. Oricum, în cazul contractului de leasing, nu dumneavoastră sunteți proprietarul de drept al mașinii, ci firma de leasing cu care aveți contractul. Prin urmare, trebuie să purtați discuții cu reprezentanții acesteia în vederea obținerii acordului lor și a condițiilor pe care le solicită. Astfel, pentru o eventuală rescadențare și reeșalonare a plăților este necesar să obțineți acceptul societății de leasing și să încheiați un act adițional la contract. În practică s-au întâlnit cazuri în care societatea de leasing a renunțat la peste 80% din cuantumul penalităților în schimbul plății integrale a ratelor scadente și a continuării relației comerciale. În cazul în care nu mai puteți plăti ratele, societățile de leasing percep o serie de penalități, însă puteți pune în discuție cuantumul acestora în instanța de judecată.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here