Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Birocraţia sufocă viticultura


Guvernanții au complicat regulile fiscale aplicate micilor producători de vinuri în loc să ofere subvenții care să îi ajute, așa cum se întâmplă în celelalte țări europene. Legile făcute din birourile călduțe de la București nu au ținut cont de realitatea vrânceană și au stabilit ca zeci de mii de viticultori să se înregistreze și să depună declarații la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale. Nimeni nu știe însă la ce folosește această bază de date din moment ce este vorba despre podgoreni care produc vin pentru consum propriu și nu pentru comercializare, deci nu pot fi verificați. Primele estimări ale stocurilor de vinuri arată că, la sfârșitul anului trecut, podgorenii vrânceni mai aveau 58 milioane litri de vin în pivnițe.

Doar 24 de mici producători de vinuri au depus declarații la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Vrancea pentru stocurile de vin aflate în pivnițe și cantitățile de vinuri vândute anul trecut. Obligația este prevăzută în normele metodologice ale Codului Fiscal. Teoretic, 15 ianuarie a fost termenul până la care micii producători trebuiau să vină la Vamă. Aceeași dată a fost prevăzută și pentru zecile de mii de viticultori care produc vin în gospodăria proprie. Reprezentanții Vămii recunosc situația dificilă și arată că nu au cum să identifice fiecare gospodărie individuală unde se produce vin pentru consum.
„Pentru micii podgoreni am avut o situație de la Ministerul de Finanțe, deoarece este vorba despre persoane înregistrate, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale sau societăți comerciale. Cu gospodăriile individuale este mai dificil. Sunt mii de viticultori în Vrancea iar la noi au venit foarte puțini. Probabil că nici nu știu că trebuie să vină la noi și să declare producția obținută”, au afirmat reprezentanții DJAOV Vrancea.

O hârtie la Vamă, încă una la Direcția Agricolă

Normele birocratice impuse de guvernanți prin Codul Fiscal îi obligă pe zeci de mii de viticultori să bată drumul până la Focșani pentru a declara că au obținut 100 sau 1000 de litri de vin în anul care a trecut. Oficialii de la Vamă au precizat că toate gospodăriile individuale, adică acele gospodării țărănești unde producția este consumată de membrii familiei, trebuie să declare producțiile obținute în fiecare toamnă. De fapt, guvernanții îi pun încă o dată pe drumuri pe micii producători de vi-nuri, care trebuie să raporteze date similare către Direcția Agricolă. Se va ajunge în situația ca Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale să aibă o bază de date cu fiecare podgorean vrâncean, indiferent dacă este agent economic, dacă produce pentru consum propriu sau nu. „Gospodăriile individuale care produc pentru consumul propriu bere, vinuri și băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, au obligația de a depune în acest sens, până la data de 15 ianuarie inclusiv a anului următor celui în care se produc, o declarație la autoritatea vamală terito-rială în raza căreia își au domiciliul”, se arată în normele metodologice la Codul Fiscal.

Declarații pentru micii producători de vinuri

Fiscul aduce restricții și pentru micii producători de vinuri, adică cei care produc și comercializează mai puțin de 100.000 litri de vin pe an. Aceștia sunt obligați să depună, semestrial, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare semestrului, o declarație privind cantitatea de vinuri liniștite produsă precum și cantitățile de vinuri comercializate în perioada de raportare. Dacă micul producător înregistrează, într-un an, o producție mai mare de 100 mii litri, este obligat ca în termen de 15 zile să depună o cerere ca antrepozitar autorizat. „Până la obținerea autorizației, producătorul poate desfășura numai activitate de producție, dar nu și de comercializare”, arată actul normativ.

Restricții la comercializare

Restricții sunt impuse și la comercializarea vinurilor. Deși au voie să îl producă, micii podgoreni nu au voie să vândă în vrac decât antrepozitelor fiscale sau unităților de alimentație publică. „Micii producători de vinuri liniștite pot comercializa aceste produse în vrac numai către magazine specializate în vânzarea vinurilor, către unități de alimentație publică sau către antrepozite fiscale”, arată actul normativ.
Astfel, dacă un focșănean vrea să cumpere un vin de calitate de la un viticultor vrâncean, legea îi interzice acest lucru. Altfel spus, micii producători de vinuri sunt la mâna comercianților de vinuri, cei care pot impune prețuri mici podgorenilor.

Stocuri mici de vinuri

Birocrația impusă de guvernanți micilor podgoreni se suprapune cu unul dintre cei mai grei ani pentru viticultură. Cifrele oficiale de la Direcția Agricolă arată că, în 2010, producția de vinuri a fost mai mică cu circa 20% față de anul anterior. Podgorenii mai aveau în stoc, la sfârșitul anului, 5.824 vagoane de vin, respectiv 58 milioane litri. Comparativ, la sfârșitul anului 2009, vrâncenii dețineau în crame peste 80 milioane litri de vin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?