Un milion de euro pentru formarea profesională a deţinuţilor

0
277


Deținuții din penitenciarul Mândrești vor participa la cursuri de formare profesională în cadrul unui proiect lansat, ieri, la Focșani.
Proiectul „Formare, Consiliere, Ocupare – Model Interregional de Reintegrare a Persoanelor Private de Libertate” are o valoare de peste un milion de euro, respectiv 4,5 milioane lei, din care 4,1 milioane lei sunt fonduri europene ne-rambursabile.
Prin acest proiect vor fi pregătiți profesional 420 de deținuți de la penitenciarele Mândrești, Tichilești (Brăila) și Slobozia (Ialomița). De asemenea, cel puțin 700 de persoane vor primi servicii de consiliere și orientare profesională. Va fi realizat un studiu comparativ privind integrarea profesională a deținuților în 5 țări membre ale Uniunii Europene. Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 36 de luni, este realizat de Fundația Åžcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie, filialele Vrancea și Brăila, împreună cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași.
Managerul proiectului, Victoria Aciobăniței, a arătat că un alt obiectiv al proiectului este realizarea unor rețele locale de colaborare care să cuprindă atât reprezentanții societății civile cât și instituțiile implicate în proiect, serviciile sociale din primării și consilii județene.
Deținuții vor fi pregătiți în meserii precum lucrător tâmplărie de lemn, aluminiu, confecționer, zidar, creșterea animalelor.

Deținuți la costum și servietă

Directorul penitenciarului Focșani, Ion Diță, vrea ca, la terminarea proiectului, cel puțin 20 de deți-nuți să meargă liberi la un loc de muncă. „Sper ca, după 36 de luni, să avem măcar 20 de deținuți care să meargă la muncă în costum și servietă iar după ora 16 să se întoarcă la noi. Legea prevede ca deținuții să meargă liberi la muncă în anumite condiții”, a precizat directorul Ion Diță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here