Mâncăruri vrâncene la Festivalul Internaţional „Pomana Porcului“

0
457


O echipă din Vrancea va participa la Festivalul Internațional „Pomana Porcului” organizat, în perioada 4-5 fe-bruarie, la Balvanyos, comuna Turia, județul Covasna. Este a șasea ediție a Festivalului Internațional de Pomana Porcului, la care sunt așteptate să participe 14 echipe. Echipa din Vrancea, coordonată de președintele ANTREC Vrancea, Vasile Boștiog, va fi compusă din Aurora Pintilie, Florica Balcan, Lucian Bolovan și Viorel Toader. Președintele ANTREC a declarat că, în această perioadă, caută sponsorizări la autoritățile județene și oamenii de afaceri pentru ca echipa din Vrancea să se întoarcă și în acest an cu un premiu de la Festival. „Acum suntem în febra pregătirilor, caut sponsorizări pentru a merge în echipă completă la Festival însă este foarte greu. Această perioadă de criză ne-a afectat mai mult decât ne așteptam. Sper să fim ajutați pentru că întotdeauna am adus faimă Vrancei la festivalurile unde am participat”, a afirmat Vasile Boștiog.
Anul trecut, Vrancea a obținut locul întîi la Festivalul Internațional „Pomana Porcului”, la secțiunea cele mai multe produse gastronomice tradiționale preparate în patru ore. Echipa din Vrancea a rea-lizat zece produse gastrono-mice tradiționale. Pe masă au fost expuse trei tipuri de rulade din care una a fost rea-lizată în premieră, respectiv Miorița Rulada Turistului. Vrîncenii au mai realizat mușchiuleț de porc afumat, răcitură, sărmăluțe în foi de viță și de varză, caltaboș, tobă,  cîrnați (proaspeți și afumați). A fost al treilea premiu obți-nut de echipa din Vrancea la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului” iar echipa vrânceană speră ca și în 2011 să obțină o medalie.
La ediția din acest an a Festivalului Internațional „Pomana Porcului” s-au înscris participanți din Craiova, Vrancea, Alba și Covasna, iar din străinătate vor veni mai multe echipe din Ungaria, dar și din Germania.
Festivalul este o îmbinare de obiceiuri populare și tradiții gastronomice, concurenții urmând să se îmbrace în portul tradițional specific zonei pe care o reprezintă. Fiecare echipă va trebui să prezinte tradițiile locale privind sacrificarea porcului și preparatele tradiționale. Echipele vor participa, în ziua sosirii, la o cină tradițională secuiască, iar în ziua concursului sunt trezite cu sunetul trompetei și servite cu un pahar cu palincă, după care are loc defilarea echipelor. Mascota festivalului este un porc îmbrăcat cu un șorțuleț alb, care stă pe un butoi de vin și ține un cârnat. Pe șapca lui scrie Balvanyos, locul desfășurării festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here