Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Tipurile de piele după afecţiunile ei


Pielea atrofiată- culoare alb-gălbui, descuamată, aspră la pipăit, uscată și subțire, cu aspect de pergament, poate prezenta mâncărime și usturime.
Cauze: tulburări cardiace sau nervoase.

Pielea cuperozică – firișoare roșii care brăzdează aripile nasului, pomeții și bărbia. Este însoțită de obicei și de eritroză și poate genera acneea rozacee sau aceasta apare direct, fără a mai trece prin faza de cupe-roză.
Cauze- dilatațiile permanente ale vaselor capilare ale feței cauzată de diminuarea elasticității pereților vasculari sau a unor pusee congestive repetate. Alte cauze interne: tulburări nervoase, tendința de înroșire a feței la emoții puternice (la început temporară iar mai apoi permanentă), regim alimentar necorespunzător. Cauzele externe ar fi vântul, soarele puternic, schimbările bruște de temperatură.
 
Pielea groasă – este de obicei deshidratată, la început alipică (lipsită de grăsime) apoi uleioasă, de culoare gălbuie, foarte palidă, se pigmentează repede la soare, favorizează apariția ridurilor adânci. Este caracteristică temperamentelor nervoase colerice.
 
Pielea ridată – existența ridurilor (superficiale, fine sau cute adânci, definitive). Cauze: vârsta înaintată, tutunul, băuturile alcoolice, abuzul de produsele cosmetice, tipul de piele uscat, diferiți agenți atmosferici.

Pielea pletorică (cu surplus de grăsime) – foarte cărnoasă și deshidratată, prezintă porii dilatați și adesea cuperoză difuză, predispoziție pentru acnee, pilozitate crescută, se congestionează la cel mai mic efort. Ca-racteristică temperamentelor colerice.
Cauze: regim alimentar neechilibrat, diferite tulburări ale metabolismului.
 
 Pielea acneică – prezintă comedoane, pustule foliculare, noduli, mici abcese și cicatrice.
Cauze: tulburări ale sistemului neuro-vegetativ, dereglaj al ciclului menstrual,  tulburări digestive și afecțiuni ale ficatului în cazul persoanelor în vârstă.
 
 Pielea senilă (îmbătrânită) – uscată, ridată, existența bărbiei duble, edeme în special la ochi, pori dilatați, pete izolate, pigmentare neuniformă, apariția unor fire de păr, schimbare de culoare a pielii, pierderea fermității, etc.
 
 Pielea care prezintă puncte negre – se întâlnește adesea la persoanele cu tenul gras iar uneori și la persoanele cu tenul uscat.
 Extragerea punctelor negre se face după o baie de abur pentru a dilata porii iar în timpul operației, sursa de lumină trebuie să fie intensă. Comedoanele sunt presate între degetele dezinfectate și învelite în tifon steril fără a se folosi unghiile. Ordinea operației de extragere este aceasta: regiunea ochilor, nasul, fruntea, obrajii și bărbia. La sfârșit se va dezinfecta cu o loțiune antiseptică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?