Zeci de leșuri de cabaline au fost descoperite, ieri, într-o lizieră situată pe malul Siretului în apropierea comunei Homocea. Cazul este investigat de comisarii Gărzii de Mediu care bănuie că resturile de animale provin de la un abator ilegal din zonă. Cadavrele reprezintă un pericol atât pentru oameni cât și pentru animalele vii.
Resturile de animale au fost observate de oamenii din zonă într-o lizieră de pe malul apei, în aria protejată Lunca Siretului. Au fost anunțați comisarii Gărzii de Mediu dar și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea. Pe câmp erau aruncate capete, copite, piei și organe interne de la zeci de cai.
Primarul comunei Corbița, Emil Tacu, spune că imaginea era dezolantă. „Erau pe partea dreaptă la coborârea pe Dealul Munteanului, aruncate la 20 de metri de șosea. Am văzut schelete, coaste, șira spinării și oase aruncate peste tot”, ne-a declarat Emil Tacu.
Comisarii Gărzii de Mediu au stabilit că resturile de animale sunt recente iar în zonă au mai fost descoperite și alte cadavre mai vechi. Verificările continuă până la descoperirea celor care au aruncat resturile iar sancțiunile se ridică la 80.000 de lei. Potrivit comisa-rilor, riscul de boli este destul de ridicat.
„Cu siguranță mediul este afectat de această acțiune, mai ales că este vorba de carne și sunt foarte multe bacterii care pot genera boli. Deja nu mai poate fi vorba de sancțiune ci de o infracțiune. Din ce ne-am dat noi seama ar fi vorba cam de resturile a 12 animale. Este o practică veche în această zonă. Cred că pe undeva este vreun abator ilegal, altfel nu-mi explic de unde apar. La fața locului erau foarte mulți câini care întind resturile de animale și atunci pericolul de boli este destul de ridicat. În primul rând vrem să identificăm proprietarii terenului pentru a putea lua primele măsuri”, a spus Aurel Cristian, directorul coordonator al Gărzii de Mediu Vrancea, precizând că au mai fost descoperite asemenea cazuri.
Sacrificarea ilegală de animale, un fenomen greu de stăpânit
Conform primelor supoziții, resturile de animale ar putea proveni de la un abator ilegal din Homocea. Primarul acestei localități, Neculai Ionescu, spune că fenomenul este foarte greu de controlat și că a solicitat la Prefectură suplimentarea oamenilor de pază și ordine în comună.
„Am rugat poliția să-i însoțească pe cei de la Garda de Mediu și să stabilească vinovații. Cetățenii din comună știu că nu au voie să arunce resturile de animale decât în locuri special amenajate, la incineratoare. Este o problemă stringentă și trebuie rezolvată. Noi am cerut și la Prefectură înființarea unui post de poliție pentru paza în comună”, ne-a declarat Neculai Ionescu.
Pericol pentru oameni
Directorul APM, Adrian Colin, spune că resturile pot reprezenta un pericol atât pentru animalele vii cât și pentru oameni. „De aici se pot contracta boli infecțioase. În zonă sunt și resturi de animale din vechi, dar și aceste capete noi. Zona trebuie împrejmuită și decontaminată pentru a nu se declanșa un focar de infecții”, ne-a declarat Adrian Colin.
Homocea, comuna abatoarelor ilegale
La jumătatea lunii decembrie 2010, mai multe persoane din comunele Ploscuțeni și Homocea au ajuns după gratii, fiind suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelă-ciune cu privire la calitatea mărfurilor. Aceștia au fost acuzați că vindeau carne de cal pe care o înregistrau în acte ca fiind de vită. Aproape 30 tone de carne de cal au ajuns prin această metodă pe rafturile magazinelor și în fabricile de produse de carne din București, dar și din județele Constanța, Prahova și Alba. Surse din rândul anchetatorilor spuneau că deși carnea de vită era de fapt de cal, uneori aceasta mai provenea și de la animale moarte.
Prejudiciul adus bugetului de stat de către măcelarii ilegal a fost calculat la aproximativ 200 mii lei. De asemenea, aceștia vor răspunde și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelă-ciune cu privire la calitatea mărfurilor. Anchetatorii spun că la domiciliile celor patru suspecți au fost găsite organe de animale dar și animale vii care urmau să fie sacrificate. Cabalinele erau tăiate direct în grajduri în condiții mizere. Carnea era pusă direct pe jos sau în recipiente murdare. Animalele erau achiziționate fără documente, de la persoane fizice.