România a fost condamnată pe parcursul anului 2010 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) pentru încălcarea dreptului la proprietate în 61 de cauze, suma totală a despăgubirilor impuse statului român ridicându-se la 3,6 milioane euro, a declarat luni, în conferință de presă, subsecretarul de stat în MAE Răzvan-Horațiu Radu, agentul guvernamental pentru CEDO.
Potrivit sursei citate, a crescut însă anul trecut numărul de cauze câștigate în fața Curții de la Strasbourg de statul român pe acest tip de speță, pe fondul unei creșteri a numărului de plângeri, dar și scăderi față de anii anteriori ale numărului condamnărilor, precum și ale sumei totale a despăgubirilor care s-a ridicat, de exemplu, la aproximativ 12 milioane de euro pentru anii 2008 și 2009.
„Hotărârea-pilot a Curții în cauza Atanasiu și alții contra României din 12 octombrie 2010 oferă perspective rezolvării definitive a problemei dreptului de proprietate în materia caselor naționalizate, piste de soluționare a problemei, precum și un termen de 18 luni de soluționare”, a subliniat oficialul MAE.
El a arătat că prin decizia premierului din 3 decembrie 2010 s-a constituit un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unui proiect de lege care să aplice recomandările Curții din hotărârea-pilot, iar acest proiect aflat în prezent în faza de lucru va fi supus dezbaterii publice înainte de trimiterea în Legislativ.
România a plătit 43 de milioane de euro în perioada 2000-2009 ca despăgubiri fixate de hotărârile pronunțate împotriva sa de CEDO în cauze de încălcare a drepturilor de proprietate.
Potrivit bilanțului prezentat de oficialul MAE, în anul 2010 CEDO a analizat aproximativ 3.800 de plângeri îndreptate împotriva României, aproximativ 97% fiind respinse, 136 de hotărâri fiind de condamnare a statului român. Dintre acestea, 72 au constatat nerespectarea dreptului la un proces echitabil, 21 încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane sau degradante (16 referitoare la condițiile neadecvate de detenție din penitenciare), 15 – nerespectarea dreptului la libertate și la siguranță.
În anul 2009, împotriva României se înregistraseră 11.950 de plângeri la CEDO, țara noastră situându-se atunci pe locul trei în privința adresabilității cetățenilor nemulțumiți de hotărârile judecătorești în clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansată de Rusia și Turcia, însă în 2010 România nu s-a mai situat pe acest loc, după cum a precizat agentul guvernamental pentru CEDO.