Casa de Cultură din Panciu a găzduit, ieri, deschiderea celei de-a XI-a ediții a Zilelor Liceului „Ioan Slavici”. La eveniment au participat, alături de elevi, actuali și foști profesori, deputatul Ciprian Nica, primarul Ion Petre și viceprimarul Iulian Nica, inspectorul general adjunct, Maria Lupu, precum și scriitorii Culiță Ioan Ușurelu și Ionel Bandrabur.
Festivitatea a debutat cu intonarea, de către grupul „Cantabile”, a „Imnului LIS”, compus de actualul director Andrei Manovici, care a rostit și discursul de inaugurare a tradiționalei sărbători a liceului. Acesta a arătat că ediția din acest an a manifestării stă sub semnul împlinirii a 163 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici și a celor 64 de ani de existență și activitate a instituției care îi poartă numele. El a dedicat cele două momente aniversare celor care, în cele peste șase decenii de existență și istorie ale liceului, „au construit, cu dăruire, cu har, sub imperativul conștiinței și al datoriei ceea ce, astăzi, numim Liceul «Ioan Slavici»”. „Îmi place să cred că spiritul scriitorului al cărui nume îl poartă instituția noastră, este cel care a făcut și va face posibil ca tot ceea ce s-a născut prin efortul consistent al generațiilor trecute, profesori, elevi, părinți, să se conjuge cu acela al generațiilor de azi și al celor care vor urma”, a spus directorul Andrei Manovici. El a ținut să-i mulțumească primarului Ion Petre pentru implicarea în organizarea și desfășurarea evenimentului, dar și în păstrarea acestei tradiții, pentru ca bucuria elevilor și a profesorilor să fie deplină. „Este un liceu care și-a câștigat prestigiul prin activitatea profesorilor săi, dar și a elevilor care au învățat aici. Fără îndoială, este un liceu prestigios în peisajul învățământului din județ, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure”, a recunoscut primarul Ion Petre. Edilul și-a exprimat convingerea că orice comunitate poate evolua numai dacă produce valori, iar Liceul „Ioan Slavici” a dovedit, prin oamenii pe care i-a dat societății, că este capabil de acest lucru. Calitatea actului educațional de la Panciu a fost evidențiată atât de inspectorul general adjunct, Maria Lupu, cât și de deputatul Ciprian Nica. Acesta a ținut să aducă un elogiu și fostelor cadre didactice, fără de care Liceul „Ioan Slavici” nu ar fi fost la fel de cunoscut.
Ioan Slavici, evocat la 163 de ani de la naștere
Evenimentul de la Casa de Cultură a prilejuit și evocarea scriitorului Ioan Slavici, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 163 de ani. Prin intermediul unei scurte dramatizări, elevii liceului au încercat să prezinte personalitatea acestuia așa cum a fost percepută de soția sa. Ulterior, scriitorul Culiță Ioan Ușurelu și-a exprimat convingerea că păncenii au fost binecuvântați de Dumnezeu pentru faptul că Slavici și-a petrecut o scurtă parte din viață și a dorit să-și doarmă somnul veșnic în „orașul dintre vii”. Cu același prilej, el a readus în atenția asistenței prietenia dintre Ioan Slavici și Mihai Eminescu și a evidențiat contribuția lui Slavici la dezvoltarea literaturii române. Același lucru a fost subliniat și de scriitorul păncean, Ionel Bandrabur. În opinia sa, Ioan Slavici rămâne unul dintre puținii scriitori realiști pe care i-a dat Å¢ara Românească, alături de Liviu Rebreanu și Marin Preda. Ionel Bandrabur nu a uitat să vorbească și despre dragostea pe care Slavici a manifestat-o pentru orașul Panciu, unde a și dorit să fie înmormântat. El a mai propus edililor ca, în viitor, să contribuie la editarea unei antologii care să cuprindă cele mai importante opere ale scriitorului ardelean.
Cabinet fonetic modern de limbi străine
Tot ieri, primarul Ion Petre și inspectorul general adjunct, Maria Lupu, în prezența deputatului Ciprian Nica, a cadrelor didactice, a elevilor și nu în ultimul rând, a foștilor profesori ai liceului, au tăiat panglica inaugurală a noului cabinet fonetic de limbi străine, cu dotări la standarde moderne. „Ne-am propus ca, la fiecare aniversare a liceului, să reușim realizarea unui obiectiv de investiții. Iată că și acum acest lucru a fost posibil. Începând de astăzi, liceul nostru beneficiază de un cabinet fonetic de limbi străine, un obiectiv necesar și binevenit pentru calitatea actului instructiv-educativ”, a declarat directorul Andrei Ma-novici. Acesta a adăugat că meritul deosebit pentru realizarea investiției îi aparține deputatului PSD de Vrancea, Ciprian Nica. „Prin implicarea domniei sale s-a obținut suma de 30.000 de lei, necesară finanțării acestui obiectiv”, a precizat Andrei Manovici. Parlamentarul vrâncean s-a arătat încrezător că, prin dotările de care beneficiază, dar mai ales prin noua generație de cadre didactice, liceul păncean are, de acum, toate motivele „să se bată în performanțe cu liceele din județ”. Pentru meritele sale deosebite în moder-nizarea învățământului păncean, Ciprian Nica a fost recompensat de conducerea liceului cu o „Diplomă de excelență” pe care deputatul a avut surpriza să o primească de la fiica sa, Natalia, ea însăși elevă a Liceului „Ioan Slavici”.