Banalul Algocalmin, calmantul la care vrâncenii apelează pentru orice durere, mai severă sau mai ușoară, va fi eliberat numai pe bază de prescripție medicală. Specialiștii în domeniul medicinei au efectuat, de-a lungul timpului, mai multe studii și cercetări în urma cărora a rezultat faptul că algocalminul este dăunător organismului uman.
Vrâncenii care au obiceiul să-și trateze orice durere cu Algocalmin, vor putea achiziționa acest medicament, în două săptămâni, doar cu prescripție medicală. Calmantele pe bază de metamizol vor putea fi achiziționate, de asemenea, tot pe baza unei rețete prescrise de medic. Agenția Națională a Medicamentului a decis ca, începând cu data de 1 februarie a acestui an, să restricționeze comercializarea liberă a medicamentelor care conțin metamizol, deoarece această substanță duce la apariția de boli grave. Farmaciștii din Vrancea se vor supune acestei măsuri și vor elibera aceste medicamente doar după ce pacienții vor arăta rețeta medicală. „De la 1 februarie, algocalminul și alte medicamente pe bază de metamizol se vor elibera doar în baza unei prescripții medicale. Sunt convinsă că luarea acestei decizii de către Agenția Națională a Medicamentelor are suficiente argumente, și așa cum respectăm toate reglementările, care nu sunt puține, din domeniul nostru, cu siguranță că vom respecta legea. Însă, există două puncte pe care aș vrea să le subliniez. Primul este legat de problema puterii de cumpărare a pacienților, care este din ce în ce mai mică. Din ce în ce mai puțini pacienți își mai permit să cumpere OTC-uri, adică medicamente fără rețetă, dar și foarte puțini își permit să-și achiziționeze rețete compensate, pentru că nu au bani pentru coplată. Totuși, cred că prioritate ar fi avut altfel de situații cu urmări mult mai dramatice, decât o tabletă de algocalmin”, a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
De asemenea, aceasta mai este de părere că, chiar dacă această măsură nu era atât de mediatizată, farmaciștii o respectau. „Cu sau fără mediatizarea unei astfel de măsuri, farmaciile respectă reglementările pentru că pregătirea minimă într-o farmacie a personalului înseamnă o școală postliceală. Totuși, îmi pare nespus de rău că nu s-a făcut nimic cu magazinele de etnobota-nice, unde poate vinde oricine, orice, către orișicine. Acesta este un caz mult mai grav decât algocalminul, având efecte dramatice asupra tinerilor”, a mai precizat Fevronia Stoica.
Farmaciștii spun că nu au observat o creștere a dozelor de algocalmin vândute și nici nu cred că acest lucru se va întâmpla, deoarece a scăzut puterea de cumpărare. De exemplu, în anii precedenți oamenii veneau înaintea Sărbătorilor de Iarnă să-și achiziționeze multe medicamente pentru indigestie, dar în anul ce tocmai a trecut, acest lucru nu s-a mai întâmplat, oamenii cumpărând medicamente în doze mult mai mici.
***
Vrâncenii nu au nimic împotriva acestei măsuri și nici nu au de gând să-și cumpere mai multe flacoane de Algocalmin, înainte de 1 februarie. „Nu-mi fac niciun stoc că orice stoc nu durează la infinit, iar dacă vei avea nevoie tot trebuie să-ți iei. Cred că este mai bine că s-a decis acest lucru, pentru că fiecare dintre noi trebuie să ia medicamente după prescripția medicului, nu de capul lui, pentru că așa poate avea repercusiuni asupra stării de sănătate”, este de părere Ionel Boc, în vârstă de 69 de ani, din Focșani. Totuși, anumite persoane cred că dacă Algocalminul și cele 12 calmante care vor putea fi achiziționate doar cu prescripție medicală vor fi compensate, este un lucru total greșit. „Nu o să-mi cumpăr dinainte pastile, că n-are rost. Dacă o să mă doară ceva, o să folosesc vreun leac băbesc și poate o să mă duc și la medic să-mi dea rețetă. Poate așa mi le dă și gratis”, este de părere Paraschiva Angheluță.
Medicii de familie salută această măsură
Medicii de familie din Vrancea consideră că această măsura este binevenită, acest lucru fiind un pas înainte pentru alinierea României la celelalte state moderne din afară. „În primul rând, această măsură nu afectează activitatea medicilor de familie din Vrancea. Consider că această măsură este primul pas în normalizarea eliberării medicamentelor în farmacii. În Europa nu se eliberează niciun medicament fără prescripție me-dicală. Este o măsură absolut corectă și normală. Medicamentele sunt droguri, nu alimente și ele trebuie eliberate doar cu prescripție medicală”, a declarat Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Peste două săptămâni, Algocalminul va putea fi cumpărat din farmacii doar pe bază de rețetă medicală. Calmantele pe bază de metamizol vor putea fi achiziționate, de asemenea, tot pe baza unei rețete prescrise de medic. Metamizolul, substanța care stă la baza algocalminului, este considerat a fi periculos, el fiind deja interzis în Statele Unite ale Americii, Canada și câteva țări din Europa. În România există 13 medicamente care conțin metamizol, care, de la 1 februarie, vor putea fi procurate doar cu rețetă medicală. Este vorba despre: Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin și Centralgin.