Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

„Epidemie“ de sinucideri


Sărăcia, problemele de familie sau de sănătate dar și singurătatea încep să-și pună amprenta pe psihicul vrâncenilor. În 2010, 41 de vrânceni au încheiat conturile cu viața prin diverse metode. Conform statisticilor, luna martie poate fi considerată cea mai neagră din an.

În anul ce tocmai a trecut, 34 de bărbați și șase femei din județul Vrancea s-au sinucis, reiese dintr-un raport al Servi-ciului de Medicină Legală. Cea mai frecventă metodă de suicid folosită de aceștia este spânzurarea, 29 de persoane încheind socotelile cu viața în acest fel. În luna martie a anului 2010 s-au sinucis cele mai multe persoane, și anume șase. Psihologii sunt de părere că astenia de primăvară are legătură cu numărul mare de sinucideri din martie, deoarece, de cele mai multe ori, astenia se manifestă prin stări depresive. „Astenia de primăvară este provocată de schimbările bruște de temperatură, creșterea luminozității, etc. și se manifestă prin scăderea memoriei, insomnie, dureri de cap, palpitații, nervozitate, surescitare, oboseală, etc. Deseori oamenii ajung să aibă sentimente de vinovăție din lucruri minore, fără a trece peste o situație care să determine acest lucru. Dacă pe lângă asta persoanele respective se confruntă cu stări de tristețe, iritabilitate, se simt fără sprijin, părăsiți, neputincioși, manifestă lipsă de interes pentru propria persoană cât și pentru activitățile sociale înseamnă că s-a instalat depresia iar aceasta este o afecțiune care necesită atenția specia-liștilor (psiholog sau chiar psihiatru în cazurile cele mai grave, care necesită și tratament medicamentos). Consultarea unui specialist este absolut necesară la instalarea depresiei deoarece ea se poate agrava ducând până la cazuri limită, și anume la suicid sau tentative de suicid… „, este de părere un psiholog din județul Vrancea. Metoda de suicid folosită de artista Mădălina Manole a fost „sursă” de inspirație pentru o femeie și un bărbat din Vrancea, de 49, respectiv 47 de ani, care și-au găsit sfârșitul ingerând insecticid carbamic. De asemenea, cea mai tânără persoană care s-a sinucis este un băiat de 17 ani care s-a spânzurat în luna septembrie, iar cea mai în vârstă persoană este o femeie de 83 de ani care a folosit aceeași metodă, în luna decembrie. Printre vrâncenii care și-au pus capăt zilelor s-au numărat un polițist comunitar și un fost polițist exclus din sistem cu ani în urmă.

Polițist comunitar împușcat în cap

Florentin Nache, purtătorul de cuvânt al Poliției Comunitare Focșani, s-a sinucis la începutul lunii septembrie. El a fost găsit împușcat în cap sub o pasarelă de pe drumul european E 85, în apropiere de Cotești. Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un cioban. Potrivit anchetatorilor, Florentin Nache s-a împușcat cu un pistol marca Glock, de calibru 9 milimetri, luat din depozitul de armament al Poliției Comunitare  Focșani. Anchetatorii au precizat că polițistul și-a abandonat mașina în apropierea podului și    și-a pus capăt zilelor sub niște copaci de pe marginea drumului european. Nimeni nu a auzit focul de armă, mai ales că traficul în zonă este intens, iar zgomotul pe măsură. Florentin Nache a tras o singură dată. Åži-a băgat pistolul în gură, iar glonțul i-a ieșit pe lângă urechea dreaptă. A fost găsit așezat pe iarbă în șezut și cu pistolul în mână. Din verificările efectuate a reieșit că singurul motiv pentru care polițistul nu a mai vrut să tră-iască a fost boala cumplită de care suferea. Apropiații spuneau că fusese diagnosticat cu cancer la corzile vocale. Cu o lună înainte de a se sinucide, Florentin Nache fusese supus unei intervenții chirurgicale în timpul căreia i-au fost scoase două corzi vocale. Suferința provocată de această boală a reieșit și din biletul de adio găsit în mașină. În cele câteva rânduri, Florentin Nache a spus că regretă și că își cere iertare pentru ceea ce a făcut, dar că nu mai putea trăi din cauza problemelor medicale. Polițistul și-a premeditat moartea. El mai avusese o tentativă de suicid în urmă cu câteva zile. 

Fost polițist, spânzurat de grindă

Tot în luna august a anului trecut, un bărbat de 47 de ani, din Cotești, fost polițist, s-a spânzurat în locuință. Eugen Burlacu a fost găsit spânzurat de o grindă din tavanul unei camere aflate în construcție. Bărbatul a fost polițist până în anul 1993, el activând ca ajutor de șef de post la Poiana Cristei. După ce a fost exclus din sistem, el se angajase la un hipermarket din Focșani. În urma sa au rămas șase copii.

Spânzurat de stâlp

La jumătatea lunii iunie, un tânăr de 29 de ani, originar din județul Iași a fost găsit spânzurat de un stâlp de alimentare a liniei de înaltă tensiune, amplasat în apropierea sa-tului Făurei, din comuna Garoafa. Polițiștii spuneau, la momentul respectiv, că Ionel C. și-a pus capăt zilelor folosindu-se de cureaua de la pantaloni. Lângă cadavru, polițiștii de la Transporturi Feroviare – cei care au făcut cercetări la fața locului, au găsit o borsetă în care se aflau actele de identitate ale bărbatului dar și două bidoane cu apă.

S-a sinucis prin electrocutare la numai 22 de ani

Tot în luna martie a anului trecut, un tânăr de numai 22 de ani, din Popești a ales să-și pună capăt zilelor într-un mod mai puțin obișnuit. Ionel Iordache s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune și s-a electrocutat. Localnicii au încercat în zadar să-l convingă pe acesta să coboare. Fratele băiatului a sunat la 112 și a cerut ajutor, dar nimeni nu l-a mai putut convinge să coboare. Cu bustul și picioarele goale, Ionel Iordache s-a urcat pe stîlp și, deși la un moment dat i-a spus șefului de post că dacă pleacă de acolo va coborî, nu a făcut acest lucru. La fața locului s-au deplasat pompierii, reprezentanții de la Electrica și medicii de la Serviciul de Ambulanță Județean. Băiatul a pus mîna pe fire sub ochii tuturor și nimeni nu a mai putut face nimic.

A băut insecticid carbamic

Åži o femeie din Nănești și-a pus capăt zilelor ingerând substanțe toxice. Pe 12 iulie 2010, polițiștii din Focșani au fost sesizați despre faptul că Ancuța D., de 49 ani, din Nănești, a decedat în urma unei ingestii voluntare de substanțe toxice, în timp ce se afla la domiciliu. Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violență și a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală  Vrancea pentru efectuarea necropsiei. În urma acesteia, medicul legist a ajuns la concluzia că femeia a înghițit insecticid carbamic.

Rată alarmantă la sinucideri

De la începutul anului și până în prezent, în Vrancea nicio persoană nu și-a pus capăt zilelor. Tentative au fost cu nemiluita, dar, din fericire, cei cu gânduri sinucigașe au fost salvați la timp.
Potrivit raportului anual al Institutului de Medicină Legală (IML), în 2009, în România s-au înregistrat 2.953 de cazuri de suicid. Din totalul morților violente înregistrate, 25% au fost reprezentate de sinucideri. Conform IML, în Vrancea   s-au înregistrat 8,08 sinucideri la 100.000 de locuitori, ceea ce a situat județul nostru la limita de jos a incidenței sinuciderilor. Pe primul loc în acest „clasament” s-a situat județul Constanța, cu 36,3 cazuri la 100.000 de locuitori. La fiecare 40 de secunde, un om își pune capăt zilelor. Potri-vit statisticilor Organizației Mondiale pentru Sănătate (OMS), anual, un milion de persoane se sinucid în lume. Numărul sinuciderilor a crescut atât de mult, încât l-a depășit pe cel al victimelor accidentelor rutiere. În clasamentul OMS, România se află pe locul 24 din 34 de state europene în ceea ce privește rata sinuciderilor. Pe primele locuri se află Lituania, Rusia și Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?