Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Băi de flori de fân


Florile de fân se obțin prin scuturarea fânului imediat după uscare. Atunci, prin „sita” făcută de paiele uscate, sunt cernute flori, semințe și frunze ale plantelor medicinale care cresc împreună cu iarba. Pentru obținerea acestor flori, fânul trebuie scuturat cât este proaspăt (imediat după uscare), altfel se scutură singur, și florile se pierd în timpul transportului și al diferitelor manipulări ori se degradează în timpul depozitării. Valoarea terapeutică cea mai mare o au florile obținute din fânul din anul respectiv, în timp, ele pierzându-și puterea curativă. Se poate folosi și fânul ca atare, mărind doar concentrația extractelor folosite, de cinci ori.
 
 Factorul curativ: flori
 Afecțiuni pentru care se recomandă:
 – afecțiuni ale nervilor periferici, dureri musculare. Se fac băi generale calde, cu extract complet de flori de fân, băi care vor avea o durată de 30 de minute. Tratamentul se face de 2-3 ori pe săptămână și are efecte blânde, de reglare a activității sistemului nervos central, dar și de stimulare a nervilor periferici, de eliminare a durerilor musculare. Sunt indicate în parezele ușoare, în nevralgii, în mialgii. 
– cistită și bolile renale. Se recomandă băile fierbinți de șezut făcute seara, vreme de 10-20 de minute. După baie, corpul nu se șterge, ci se învelesc șalele într-un prosop uscat și cald, după care pacientul se acoperă cu o pătură, vreme de o jumătate de oră. 
– reumatismul. În reumatism se folosesc băile parțiale și cele complete. De obicei, terapeuții naturiști recomandă băile complete foarte fierbinți, făcute cu extract complet de flori de fân. Aceste băi se fac o dată la două zile, pe o perioadă de minimum 10 zile, apoi se reduc treptat. Tratamentul este deosebit de eficient, deoarece la acțiunea antireumatică, analgezică, antiinflamatoare, articulară a plantelor se mai adaugă un proces amplu de dezintoxicare.
– bolile de piele. Numeroase plante care cresc laolaltă cu fânul au efecte antiseptice și modifică anumite procese metabolice la nivelul pielii, atunci când sunt utilizate extern: trifoiul roșu combate ciupercile parazite, piciorul-cocoșului este antibacterian, pătlagină este antibacteriană și favorizează refacerea țesuturilor, sânziana galbenă este cicatrizantă, cimbrișorul și coada-șoricelului sunt antiinflamatoare și antialergice etc. Iată de ce băile cu extract complet de flori de fân sunt cât se poate de indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecții bacteriene ori cu ciuperci la nivelul pielii, sclerodermie.
Excepție fac infecțiile în faza acută, care necesită folosirea unor antiseptice puternice, precum și anumite dermatoze care se agravează în mediul umed. Pentru tratarea alergiilor, infecțiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor rebele la alte forme de tratament, se recomandă băi parțiale (în care să fie introdusă doar partea afectată) cu extract complet de flori de fân.
– migrenă.
Există mai multe modalități de aplicare a florilor de fân, în funcție de tipul de pacient și circumstanțele în care apare această afecțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?