Mai mulți copii au fost abandonați în spitalele vrâncene, anul trecut. Părinții au luat aceste decizii din cauza sărăciei tot mai accentuate, ori a problemelor familiale. Astfel, anul trecut, 15 mame și-au abandonat pruncii în spitale, cei mai mulți rămânând în grija cadrelor medicale de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Anul acesta, niciun copil nu a fost părăsit în spital.
15 copii au fost abandonați în spitale de părinți, anul trecut, cei mai mulți fiind lăsați în grija cadrelor de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Astfel, la Secția de Nou-născuți din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au fost abandonați 10 copilași cu vârste sub doi ani. Opt dintre aceștia au fost luați în plasament de către asistenți maternali, iar doi sunt în Centrul Maternal împreună cu mama, deoarece situația precară a acestora nu le permite să aibă în grijă un copil. La Secția de Pediatrie a Spitalului Județean au fost „uitați” alți doi copilași, care au ajuns în grija unui asistent maternal. Åi la Spitalul Municipal din Adjud au fost abandonați trei copii, în anul ce tocmai a trecut. Medicii ginecologi ai Spitalului Municipal din Adjud descurajează abandonul și sfătuiesc mamele să păstreze copilul. „Noi vorbim cu pacientele și le încurajăm să țină copilul lângă ele, chiar dacă nu au situații familiale așa de bune. Cele mai multe mame care vor să-și lase copiii în spital, sunt foarte tinere și cred că un copil le va împiedica să-și continue școala”, a precizat un medic ginecolog din cadrul Spitalului Municipal Adjud. Chiar au fost cazuri în care mamele s-au întors după un interval de timp să-și ia copilașii acasă.
La celelalte spitale din Vrancea nu au fost consemnate cazuri de abandon infantil. Potrivit reprezentanților unităților spitalicești din județ, părinții din mediul rural sunt mai responsabili și găsesc metode pentru a-și crește odraslele.
Lipsa banilor și indiferența duc la abandon
Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea pune abandonul de copii pe seama relațiilor ocazionale ale mamelor, pe lipsa de experiență și imaturitate, dar și pe sărăcie. În cazul în care un copil este abandonat, asistentul social din cadrul spitalului sesizează DGASPC, care preia copilul și instituie măsura de plasament în regim de urgență. Mai departe, organele de poliție identifică mama și se recurge la consilierea acesteia în speranța integrării copilului în familie. Potrivit datelor Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență, în anul 2010 au fost înregistrate 31 de cazuri de abandon. „Cauzele sunt multiple. De la copii care prezintă malformații congenitale la naștere, până la relații ocazionale ale mamelor și lipsa resurselor financiare pentru creșterea unui copil. De asemenea, abandonul apare și ca urmare a carențelor educaționale ale mamelor și a vârstei fragede la care se produce nașterea. Mamele tinere nu sunt pregătite psihic pentru a avea un copil”, ne-a declarat Daniela Nicolaș, directorul general al DGASPC Vrancea. În cazul în care nici după consilierea mamei sau a familiei până la gradul IV nu se reușește integrarea, Direcția deschide procedură de adopție pentru copilul în cauză. „Legea spune că principala preocupare este să menținem copilul în familie. Au fost cazuri în care am avut succes. Unele mame i-au abandonat de frica părinților și prin consiliere, am reușit să-i integrăm în familie”, ne-a mai spus Nicolaș.
***
Conform legii, dacă în 24 de ore mama nu se prezintă la spital să-și ia copilul acasă, reprezentanții spitalului fac o sesizare scrisă și telefonică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și în cazul în care mama nu are acte, poliția o caută timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu vrea copilul, se întocmește proces verbal de abandon semnat de polițist, DGASPC și unitatea spitalicească. În condițiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este luat de un asistent maternal.
Potrivit statisticilor, cei mai mulți copii sunt părăsiți de mame la naștere, dar există situații în care copiii sunt aduși la spital pentru că suferă de o anumită afecțiune, dar după ce sunt tratați, părinții „uită” să-i mai ia acasă. Părinții acestora, dacă se pot numi așa, nu se gândesc decât la alocația de 200 de lei pe care o aduc cei mici. Astfel, în timp ce unele familii cheltuie averi pentru a se bucura de zâmbetul unui copil, alte mame cred că abandonul este singura scăpare dintr-o situație limită. Lipsa banilor și iresponsabilitatea mamelor tinere par să fie principalele cauze pentru care un copil află, mai târziu, că părinții nu l-au vrut. Cel mai trist este faptul că, deși în zilele noastre există o multitudine de metode contraceptive, foarte puține femei, în special cele din mediul rural, le folosesc dând, astfel, viață unor ființe care nu vor avea ocazia să-și cunoască niciodată părinții…