FMI anticipează și pentru 2011 riscuri de creștere a prețurilor pentru alimente și energie în România, generate de o posibilă „revitalizare” a prețurilor mărfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei naționale ar pune o presiune suplimentară pe rata inflației, potrivit FMI.
„Continuarea revitalizării prețurilor mărfurilor pe plan mondial ar putea crește prețurile la alimente și energie mai mult decât se anticipează. Nevoia de a crește prețurile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv în anumite întreprinderi publice ar putea, de asemenea, să genereze presiuni asupra prețurilor de consum”, se arată într-un raport al FMI.
FMI mai arată că o conti-nuare a deprecierii monedei naționale ar genera, de asemenea, presiuni asupra prețurilor de consum.
Pe parcursul anului trecut, moneda națională a fost mai puternică în prima parte a anului, dar s-a depreciat ușor în a doua jumătate, până la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra creșterii prețurilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobilă, ale căror tarife sunt calculate în euro.