Åoseaua de centură a municipiului Adjud ar putea rămâne doar pe hârtie deoarece în bugetul Ministerului Transporturilor pentru 2011 nu sunt prevăzute fonduri pentru această investiție. Centura Adjudului se adaugă promisiunilor neonorate de Executivul condus de Boc. Asta în condițiile în care, la finele anului trecut, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Varianta de ocolire Adjud”. Valoarea totală a investiției este de 84,5 milioane lei iar 70% din fonduri provin de la Comisia Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Lucrările la obiectivul de investiții „Varianta de ocolire Adjud” nu vor începe prea curând. Deși Guvernul a aprobat, în luna decembrie 2010, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Varianta de ocolire Adjud”, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă în acest an, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.
În bugetul Ministerului Transporturilor nu sunt prevăzute fonduri, în 2011, pentru această investiție. De asemenea, centura de ocolire a Adjudului nu figurează pe lista proiectelor prioritare care ar urma să fie finalizate în perioada 2011-2013.
Încă o dată, guvernanții demonstrează că una spun și alta fac și că nu sunt deloc interesați de problemele comunităților pentru care ar trebui să găsească rezolvare. Mai mult, ei nu sunt interesați nici de atragerea fondurilor europene decât pentru județele și localitățile conduse de membri PDL. Dacă ar fi dorit o creștere economică bazată pe investiții și pe fonduri europene, s-ar fi realizat centura Adjudului unde 70% din bani sunt alocați din „fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională”.
Cu toate acestea, conform hotărârii de guvern publicată în Monitorul Oficial, finanțarea investiției se va face „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”. Valoarea totală a investiției este de 84,5 milioane lei.
Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că realizarea unei centuri de ocolire este mai mult decât necesară și este un proiect pentru care se bate atât administrația municipală cât și administrația județeană.
Minciunile Guvernului Boc
Vă reamintim că pentru construirea șoselei de ocolire a municipiului Adjud, solicitată intens de locuitorii nemulțumiți de traficul infernal din centrul orașului, s-au făcut numeroase demersuri de către autoritățile locale, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, parlamentarii social democrați de Vrancea. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a intervenit pe lângă primul ministru Emil Boc pentru ca Guvernul să finanțeze acest proiect. În urma acestei discuții, premierul a promis că șoseaua de centură a munici-piului Adjud va fi construită în 2011. Åi deputatul Angel Tîlvăr l-a interpelat pe fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, în legătură cu stadiul proiectului de construcție a centurii de ocolire a Adjudului, în baza sesizărilor făcute de primarul municipiului, îngrijorat de faptul că e posibil să nu primească finanțare „pe criterii politice”. „Aceasta este maniera prin care înțeleg cei din PDL că se face administrație doar prin satisfacerea nevoilor clientelei politice fără a se ține cont de priorități și necesități reale. Centura de ocolire a municipiului Adjud era necesară în primul rând pentru siguranța cetățenilor, pentru decongestionarea traficului infernal prin centrul orașului și nu în ultimul rând pentru micșorarea gradului de po-luare”, a afirmat deputatul PSD Angel Tîlvăr.
Centura Adjudului, un proiect tărăgănat de actuala putere
Anul trecut, primarul din Adjud, Constantin Armencea, a acuzat Ministerul Transporturilor și CNADN că refuză să aloce bani pentru cofinanțarea acestui proiect din motive politice. „Deși s-a semnat contractul de finanțare cu ISPA, proiectul este tărăgănat de Ministerul Transporturilor și CNADN, care motivează că nu au bani pentru cofinanțarea acestui proiect, care este de 25 % din valoarea proiectului. În realitate cele două instituții refuză să aloce acești bani cel mai probabil din motive politice”, a precizat primarul Constantin Armencea. El a adăugat că a fost informat de Ministerul Transporturilor și de către CNADN că nu sunt bani pentru cofinanțarea acestui proiect. „Am primit adrese de la Ministerul Transporturilor în care se arată că a fost aprobată finanțarea la acest proiect, iar acum ni se spune că nu sunt bani pentru co-finanțare”, a mai spus primarul Constantin Armencea.
Edilul a solicitat oficialilor CNADNR, să urgenteze începerea lucrărilor de construire a unei centuri de oco-lire a municipiului, deoarece locuitorii municipiului sunt nemulțumiți de traficul greu din centrul orașului, zgomotul deosebit de puternic, numărul mare de accidente și distruge-rile provocate magistralei de apă datorită traficului greu.
„Centura de ocolire a orașului va avea o lungime de 5,6 kilometri și va fi construită în partea de vest a orașului. Odată cu construcția acestui nou drum, traficul greu nu va mai trece prin centrul orașului și vor fi astfel eliminate toate problemele reclamate, respectiv zgomotul, poluarea dar și riscul de producere a unor accidente va fi mult diminuat”, a precizat primarul Constantin Armencea.
Conform proiectului, centura de ocolire se va desprinde de DN 2 imediat după podul Trotuș, va merge paralel cu râul până la poligonul de tragere, în zona stației meteo, și va ajunge la E85, în dreptul blocurilor ANL de la ieșirea din Adjud către Bacău.