Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801
Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801

Certificatul energetic, un nou haos marca PDL


Începând cu prima zi din acest an s-a introdus și obligativitatea obținerii certificatului energetic pentru locuințe.
Potrivit legii, certificatul de performanță energetică a clădirii este un document tehnic, care are caracter informativ și atestă performanța energetică a unei clădiri. Nimic mai simplu, numai că agenții imobiliari spun că această măsură vine să înghețe piața imobiliară de tot. Ba mai mult decât atât, ei susțin că auditorii energetici nici măcar nu au aparatura necesară pentru a măsura energia risipită de o locuință. Un astfel de certificat este necesar doar în cazul vânzării locuinței respective, iar documentul poate doar să-l informeze pe cumpărător cu privire la imobilul dorit. „Nu ne-am confruntat deocamdată cu astfel de situații în care să ceară clienții certificat energetic. Pe noi nu ne ajută cu nimic o astfel de lege, care să închisteze piața imobiliară. La mijloc sunt interese, pentru că știu evaluatori care nici măcar nu au aparatura necesară pentru a măsura energia pierdută de o locuință”, ne-a declarat un agent imobiliar din Focșani. Acesta susține că un astfel de certificat poate fi inutil atunci când cineva se hotărăște să cumpere un imobil. „La cumpărare, vânzătorul se bazează că un cumpărător va accepta situația. Oricum, după cumpărare, deținătorul cheltuie bani pentru renovare și modernizare, iar certificatul nu mai poate fi valabil”, a adăugat agentul. Conform legii, o astfel de evaluare are valabilitate 10 ani.

Afacerea evaluatorilor, stricată de notarii publici

Dacă pentru evaluatori poate fi o afacere, notarii publici spun că actele de vânzare cumpărare se pot întocmi și fără acest certificat, dar numai cu acordul cumpărătorului. „Legea este lege, trebuie să o respectăm. Dacă părțile sunt de acord, noi îi punem în vedere cumpărătorului inexistența certifica-tului energetic și încheiem actul de vânzare-cumpărare. Legea este din 2005, după o directivă a UE. S-a tot amânat și acum au văzut că este o sursă de făcut bani. Noi nu ne opunem, dar este clar că se mai adună niște cheltuieli”, ne-a declarat notarul public Constantin Ivan. Totodată, notarii spun că interesul ar trebui să fie din partea cumpărătorului și nu o obligație a vânzătorului. În schimb, legea nu s-a preocupat de asigurarea resursei umane pentru întocmirea de astfel de certificate. „Sunt foarte puține persoane autorizate să facă aceste certificate în județul Vrancea”, susține notarul Ivan.
De cealaltă parte, evaluatorii iau atitudine și susțin că evaluarea termică a locuinței este un act care se impune în condițiile unei tranzacții. Sistemul de calcul al energiei risipite în cazul caselor sau apartamentelor este similar celui care se folosește la electrocasnice. „Se face o analiză termică asupra căldurii apartamentului. Acest certificat monitorizează consumul energetic al locuinței. Orice cumpărător își va face o impresie asupra locuinței”, ne-a declarat Cristian Adam Petru, auditor energetic. Fiecare locuință primește o notă de la 1 la 100 și un ca-lificativ. Un astfel de certificat costă solicitantul aproximativ 200-250 de euro sau 5 euro pentru un metru pătrat de locuință. „Certificatul este obligatoriu doar pentru cel care vrea să vândă sau să închirieze o locuință”, a adăugat Cristian Petru. Așadar, până când partidul cu talent la abrambureală va reuși să facă un cadru viabil pentru ca cei implicați să poată aplica legea fără posibilități de interpretare, actele de vânzare-cumpărare se vor întocmi ca și până acum.

Lege pentru „muls” bani

Potrivit unui act normativ al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, de la 1 ianuarie, Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor se aplică. După ce legea a stat mai bine de cinci ani prin sertarele Ministerului, portocaliii  și-au adus aminte de ea, au scuturat-o de praf și au adus-o din nou în atenția românilor. Legea nu este completă, aproape imposibil de aplicat și nu conține sancțiuni pentru cel care nu se preocupă de obținerea unui astfel de certificat. Actul normativ al Ministerului a debusolat po-pulația și a creat conflicte între auditorii energetici și notarii publici. În acest malaxor nefericit au intrat, inevitabil, și operatorii imobiliari. Auditorii acuză notarii că încalcă legislația națională și pe cea europeană atunci când permit vânzarea sau închirierea de imobile fără certificatul energetic, deși în Legea 372/2005 nu există nicăieri cuvântul obligativitate. Legea spune că „certifica-tul este eliberat proprietarului, iar proprietarul îl pune, după caz, la dispo-ziția potențialului cumpărător sau chiriaș”. Legea nu prevede nicio sancțiune, ceea ce arată că prezentarea certificatului este mai mult un act de informare a cumpărătorului, respectiv chiriașului, decât o obligație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?