Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

Medicina de familie, în colaps


Anul 2011 a început cu vești proaste pentru medicii de familie. Acestea sunt cauzate de prevederile Contractului Cadru pe 2011, care modifică modul de finanțare a valorii oferite pentru servicii, în detrimentul finanțării pe numărul de pacienți înscriși pe liste. Măsura li se pare medicilor nedreaptă, în condițiile în care, spun ei, sunt nevoiți să presteze foarte multe servicii neplătite. Medicilor li se limitează și numărul de pacienți de pe liste, dar și posibilitatea de a-și impune punctul de vedere prin închiderea cabinetelor. În acest caz, populația poate apela, pentru aceleași servicii, la medicii specialiști din cadrul ambulatoriilor de specialitate.

Guvernul a stabilit noul Contract Cadru care va fi valabil pentru perioada 1 aprilie 2011 – 31 decembrie 2012, iar furnizorii de servicii medicale îl vor încheia cu  Casa de Asi-gurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Contractul Cadru pe 2011 nemulțumește medicii de familie din județul Vrancea. Astfel, dacă la început aceștia primeau 90% din sumele contractate doar pentru simplul fapt că aveau un număr de pacienți pe listă, anul trecut, procentul a scăzut la 70%, pentru ca, în Contractul Cadru pe 2011, acesta să fie doar de 50%. „Fondul alocat medicinei de familie scade. Înainte suma era împărțită 70% per capita și 30% per serviciu, acum se împarte 50/50. Per total, venitul fiecărui cabinet va scădea, pentru că foarte multe servicii nu vor mai fi decontate”, a declarat medicul Gri-gore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Medicilor de familie li se li-mitează și numărul total de pacienți pe care îl pot avea, actul normativ actual prevăzând un număr maxim de 2.200 de persoane înscrise pe listele medicilor de familie. Schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de transfer, al cărei model va fi prevăzut în norme. De asemenea, în noul Contract Cadru s-a introdus și obligația furnizorilor de servicii me-dicale în asistența me-dicală primară  (pentru cazul încetării/rezilierii  contractului/convenției, respectiv a excluderii medicului/medicilor din contractul/convenția încheiat/încheiată cu casa de asigurări de sănătate) de a anunța casa de asi-gurări de sănătate referitor la predarea documentelor medicale către medicii de familie pentru care au optat persoanele care au fost înscrise pe listele medicului și care nu se mai află în relație contractuală cu instituția de asi-gurări de sănătate.

Noul Contract Cadru, calea spre faliment

Medicii de familie din Vrancea sunt de părere că actualul Contract Cadru va duce la închiderea multor cabinete de familie și plecarea medicilor în străinătate. „Toată lumea este nemulțumită și nimeni nu va dori să-l semneze. Dacă va fi adoptat, probabil multe cabinete vor falimenta și mulți medici vor pleca în afară. Acest contract, practic, forțează exodul cadrelor medicale. Oferte pentru medici din afară sunt nenumărate, iar salariile sunt mult mai bune. Cine va rămâne să profeseze în țară, probabil, va da chitanțe pentru  toate serviciile medicale care le prestează, iar pacienții se vor duce cu ele la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a fi decontate”, a mai precizat medicul Grigore Hanță. Medicii s-au plâns că în urma reducerii finanțării nu-și vor mai putea achita costurile cabinetelor me-dicale și salariile asistenților. Potrivit spuselor acestora, cheltuielile lunare la un cabinet cu un singur asistent me-dical ajung la câteva zeci de lei. Acestea conțin, pe lângă salariul asistentei, al contabilului și al femeii de serviciu, cheltuielile cu electricitatea, încălzirea, telefonul fix, dar și contravaloarea diferitelor contracte pe care trebuie să le aibă un medic de familie: pentru deșeuri, pentru service la aparatura medicală sau asigurarea de malpraxis. Pe cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății sunt de părere că noul Contract Cadru urmărește creșterea responsabi-lității medicilor de familie în îngrijirea efectivă a persoanelor înscrise pe lista proprie, dar și cointeresarea acestora în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activității la cabinet. Noul Contract Cadru va intra în vigoare după apariția normelor de aplicare, începând cu luna aprilie a acestui an. Până atunci contractele încheiate de CAS Vrancea cu furnizorii de servicii me-dicale, de medicamente și de dispozitive me-dicale, pentru anul 2010, se prelungesc prin acte adiționale până la încheierea noilor contracte aferente anului 2011. „Până la 31 decembrie 2010 inclusiv se încheie un act adițional de prelungire a valabilității actualelor contracte, iar în luna ianuarie 2011 se încheie un nou act adițional de angajare a sumelor repartizate în bugetul C.A.S. Vrancea. Condițiile acordării asistenței medicale în baza actelor adiționale sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare pe perioada derulării actelor adiționale”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?