Inspectoratul Åcolar Județean (ISJ) Vrancea ar putea primi un buget mai mic în acest an, față de cât ar avea nevoie pentru plata, la timp și în totalitate, a salariilor profesorilor. Potrivit reprezentanților acestei instituții, Ministerul de Finanțe a aprobat pentru 2011, suma de 117 milioane de lei, în condițiile în care pentru buna funcționare a sistemului educațional din Vrancea ar fi nevoie de cel puțin 118 milioane.
Potrivit unei Ordonanțe din 2010, guvernanții au decis ca toate unitățile de învățământ să fie finanțate în funcție de numărul de elevi. Acest lucru înseamnă că școlile, grădinițele și liceele de stat, finanțate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost per elev sau preșcolar pe an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani. Cu alte cuvinte, instituțiile care nu au căutare printre elevi nu-și vor mai putea acoperi salariile pentru angajați, drept urmare, ar putea urma un val de disponibilizări în toamnă. Guvernanții au decis că standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienți de diferențiere pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcție de numărul de elevi, de limba de predare, de alți indicatori specifici, și ținând cont dacă unitatea de învățământ se află în mediul urban sau rural. Punctul de reper decis de Guvern a fost învățământul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1.
Standardul de cost pentru un elev a fost stabilit la 2.857 de lei. Chiar dacă riscă să nu își poată desfășura activitatea, conducerea ISJ Vrancea susține că a întocmit deja schema de buget pentru 2011. Mai mult, inspectorul școlar general, Stan Rogoz, crede că bugetul va beneficia de corecții, chiar dacă pe de altă parte, în 2011, vor mai fi efectuate noi comasări de școli, tocmai în ideea reducerii de cheltuieli. Pe de altă parte, prin noua schemă de buget, școala care are cei mai mulți bani este cea care va avea cei mai mulți elevi. Astfel, școlilor din Nereju ori Dumitrești le vor fi alocate peste două milioane. Unitățile de învățământ din Focșani vor primi un buget total de peste 42 milioane lei. Nu în ultimul rând, la Adjud au fost repartizate 8 milioane lei, la Mărășești, Odobești, Panciu peste 3 milioane pentru fiecare. „Am distribuit banii oarecum proporțional, având grijă să echilibrăm situația. În locurile unde au fost copii mulți, am făcut raportul sumelor de bani și a normelor didactice. Comparând cu sumele de anul trecut, am văzut dacă ne ajung sau nu banii. Teoretic, de la școlile unde li s-au dat mai mulți bani decât necesarul am luat și am echilibrat în alte părți. Suntem la limită. În ideea unei selecții naturale a școlilor, este bună alocarea banilor per capita. Anul acesta se va merge așa, însă de anul viitor se va merge pe această idee. Deocamdată, anul acesta suntem în tran-ziție”, au precizat reprezentanții ISJ Vrancea.