Foştii sinistraţi, proprietari pe casele de la Becali

0
598


Persoanele care locuiesc în cele 188 de case construite prin Fundația Creștină „Gigi Becali” pentru sinistrații din Vadu Roșca vor primi, în sfârșit, acte pe case. După aproape șase ani de la inundațiile catastrofale din 2005, oamenii vor deveni proprietari pe o locuință. Primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea, a hotărât ca administrația locală să facă toate demersurile pentru inta-bularea terenurilor și caselor pe numele sinistraților care le-au primit de la omul de afaceri Gigi Becali. Acest lucru a fost posibil după ce omul de afaceri a declarat că toate casele construite de Fundația Creștină „Gigi Becali” la Boțîrlău sunt ale oamenilor.

Primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea, a demarat acțiunea de împroprietărire a celor 188 de familii sinistrate cărora     le-au fost construite case de către Fundația Creștină „Gigi Becali”. Familiile nu au primit din partea Fundației un act de donație care să ateste că sunt proprietarele acestor case. La baza deciziei autorităților locale este declarația făcută de Gigi Becali care, la ultima vizită din decembrie anul trecut, a spus că aceste case aparțin oamenilor. De asemenea, există hotărârea Consiliului Local Vulturu prin care au fost atribuite terenurile pe care au fost construite casele, procesele verbale de predare primire, schițe, acte necesare pentru intabulare, etc.
„Plecând de la declarațiile făcute de Gigi Becali, cel care a construit cele 188 de locuințe la Vulturu pentru sinistrații de la Vadu Roșca prin intermediul Fundației Creștine «Gigi Becali», am decis la nivelul Primăriei să demarăm procedurile legale care le permit celor care au în folo-sință casele să devină și proprietari cu acte în regulă. În acest sens, în prezent se lucrează la întocmirea dosarelor care conțin documente precum hotărârea Consiliului Local prin care au fost atribuite terenurile pe care au fost construite casele, procesele verbale de predare primire, schițe, acte necesare pentru intabulare, în baza cărora vor fi eliberate actele de proprietate”, a afirmat primarul Alexandru Mihalcea.
Acesta a precizat că întârzierea cu care cele 188 de familii devin proprietarele locuințelor se datorează faptului că reprezentanții legali ai fundației nu au emis acte de donație ci doar un „contract de colaborare și finanțare”.

Sinistrații, proprietari pe case după șase ani

Timp de șase ani, primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea, a trimis zeci de adrese la Fundația Creștină „Gigi Becali”, prin care a solicitat să fie găsite soluții pentru ca sinistrații care s-au mutat în casele construite din banii lui Gigi Becali să devină proprietarii locuințelor. Potrivit primarului, din cauză că oamenii nu au acte pe case, dar și pentru că nu toți cei care au pri-mit case locuiesc în ele, au apărut situații în care locuințele au fost ocupate de către alte persoane care nu au un acoperiș deasupra capului.
„Prima adresă am primit-o de la Fundația Creștină Gigi Becali în data de 8 decembrie 2006, prin care ni se cerea lista cu persoanele care au beneficiat de casele construite de Gigi Becali. În data de 12 decembrie, am trimis informațiile solicitate. În februarie 2007, ne-au cerut copii de pe hotărîrile Consiliului Local Vulturu prin care terenul aferent fiecărei case a fost dat în folo-sință gratuită persoanelor care  s-au mutat în aceste case. Am transmis și aceste documente, dar situația nu s-a rezolvat. Ulterior, am trimis zeci de adrese la Fundația Creștină Gigi Becali, dar nu am mai primit niciun răspuns, iar oamenii nu au nici azi acte pe case”, explică primarul Alexandru Mihalcea, care susține că a sunat personal la fundație, dar fără niciun rezultat.

Casele sunt ale oamenilor, susține Gigi Becali

Până în acest moment, singurul document pe care Fundația Creș-tină „Gigi Becali” l-a dat celor care locuiesc în casele construite la Vulturu este un „contract de colaborare și finanțare”. În același document se mai arată că finanțatori sunt Fundația Creștină „Gigi Becali” și persoana Gigi Becali, care, împreună, au dat peste 30 de mii de lei pentru fiecare casă construită. În act se mai arată că beneficiarul se obligă să se mute în imobilul construit în termen de 45 de zile de la data predării imobilului. Dacă nu face acest lucru, beneficiarul este obligat să restituie investitorilor întreaga sumă alocată pentru construcția casei.
Gigi Becali a declarat la începutul lunii decembrie 2010 că locuințele construite la Vulturu pentru sinistrații de la Vadu Roșca sunt ale oamenilor de drept. „Eu am făcut aceste case, dar ele nu îmi aparțin mie, sunt ale oamenilor! Este o problemă ce ține de cetățeni și primărie de acum”, a afirmat Becali.

188 de locuințe construite în satul „Gigi Becali”

În iulie 2005, 7 persoane și-au pierdut viața în localitatea Vadu Roșca, complet inundată și distrusă, iar cîteva sute de familii și-au pierdut agoniseala de-o viață. La o lună de la inundații, în 25 august, Gigi Becali mergea la Vadu Roșca și anunța că s-a hotărît să construiască aproximativ 200 de case pentru sinistrați, după ce a văzut că Guvernul nu a construit nicio locuință. El a fost întâmpinat de localnici, cu o plăcuță amplasată pe un stâlp pe care scria satul „Gigi Becali” și a mers pe amplasamentul de la marginea localității Vulturu. Aici, pe o suprafață de 25 de hectare urmau să fie construite casele pentru sinistrații din Vadu Roșca.
În perioada 2005-2006, Gigi Becali a construit în localitatea Vulturu, prin Fundația Creștină „Gigi Becali” un număr de 188 de locuințe pentru sinistrații din Vadu Roșca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here