Rețetele compensate sunt mult mai scumpe din vara anului 2010, iar din acest an pensionarii vor fi nevoiți să plătească 5,5% lunar din venituri pentru asigurările sociale de sănătate. Colac peste pupăză, de la 1 ianuarie s-a introdus și coplata, respectiv contribuția „din buzunar”, pentru consultații la medicul de familie și la cel specialist din ambulatoriu.
Modificările făcute de actuala guvernare au scumpit, în acest an, sănătatea românilor, cei mai afectați fiind pensionarii. Acest lucru relevă faptul că serviciile medicale garantate de asigurarea obligatorie de sănătate nu vor mai fi gratuite, decât într-o anumită măsură. De asemenea, tot din acest an, pensionarii nu vor mai beneficia gratuit de consultații și tratamente, deoarece guvernanții au decis că trebuie să le rețină 5,5% din pensii, de parcă și așa veniturile nu le erau mici. Iar bolnavii care au nevoie de medicamente compensate în proporție de 50% sau 90% plătesc sume mult mai mari pentru rețete, deoarece statul decontează mult mai puțin pentru medicamente.
Medicamente mai scumpe
De la 1 octombrie 2010, s-a introdus noul sistem de compensare a medicamentelor de pe listele C1 și C3. Astfel, bolnavii care suferă de boli cronice au fost nevoiți să plătească în plus pentru medicamentele originale, dacă nu au vrut să achiziționeze generice. Gene-ricele sunt medicamentele care au aceeași substanță activă ca și cele originale, dar sunt produse de alte companii decât cele care le-au lansat pe piață și au un preț mai mic. Pacienții care suferă de boli psihice, leucemie, hepatită, ciroze, de boli cronice în general, vor primi gratuit doar medicamentul cel mai ieftin, iar dacă specialistul îi prescrie rețeta cu alte pastile, bolnavul va plăti dife-rența. Totuși, bolnavul poate să se consulte cu medicul și să-i ceară să prescrie medicamentul gratuit și nu pe cel compensat numai în parte de Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, medicamentele nu s-au scumpit, dar a scăzut prețul de referință al medicamentului, în cazul rețetelor compensate cu 50% sau 90%. Astfel, diferența de bani dintre prețul de referință și cel afișat la raft s-a majorat foarte mult pentru toate medicamentele, după cum spun farmaciștii. Un caz concret ar fi medicamentul Aricept, care este folosit în tratarea bolii Alzheimer, care până la 1 octombrie 2010 se elibera gratuit, iar acum bolnavii trebuie să scoată din propriul buzunar circa 250 de lei.
Nici consultația la medicul de familie nu mai este gratuită
Pe lângă această scumpire indirectă a medicamentelor, bolnavii nu vor mai merge gratuit nici măcar la medicul de familie. De la 1 ianuarie, vrâncenii sunt nevoiți să plătească o serie de servicii medicale, care până acum erau gratuite. Bolnavii o să scoată bani din buzunar când vor merge la medicul de familie, la medicul specialist și chiar când vor dori să se interneze în spital pentru a se trata. În schimb, ei vor primi un tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical și a plății acestuia, care nu va depăși 600 de lei pe an.
Consultația la medicul de familie va fi de 5 lei, iar cea la un specialist de 15 lei. Nici spitalizarea nu va mai fi gratuită, coplata pentru spitalizarea de zi fiind 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă va fi 50 de lei. Un RMN fără substanța de contrast va costa 100 lei, iar un RMN cu substanță de contrast 200 de lei.
Pensionarii, „taxați” cu 5,5% din pensii
Noul mod de compensare a medicamentelor și coplata nu sunt singurele „taxe” impuse bolnavilor. Astfel, cea mai recentă hotărâre a Guvernului prevede, începând cu 1 ianuarie, obligarea pensionarilor să contribuie cu 5,5% din pensie la asigurările de sănătate, fiind scutiți doar cei cu pensii mai mici de 740 lei. Astfel, peste 22.300 de pensionari vrânceni vor plăti contribuții de 5,5% la fondul asigurărilor sociale de sănătate. În 2010 au fost impozitate doar pensiile care depășeau pragul de 1.000 de lei.
La nivel național, numărul celor care contribuie la asigurările de sănătate va ajunge la aproape 8,8 milioane de persoane, și conform estimărilor, la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate se vor colecta aproximativ 1,4 miliarde de lei.
După cum susține conducerea Mi-nisterului Sănătății, banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea sistemului medical.
Așadar, începutul anului 2011 a adus numai vești proaste și scumpiri, iar ceea ce e cel mai rău este faptul că sănătatea, care până acum era cât de cât accesibilă, va fi mult prea scumpă pentru săraci.