Prostata este o glandă sexuală masculină care înconjoară primii centimetri ai uretrei. Ca și veziculele seminale, prostata face parte din glandele seminale, accesorii care fabrică plasma seminală, din care se formează sperma.
Prostatita este o infecție genito-urinară frecventă care afectează bărbații de toate vârstele, cu o frecvență deosebită la adulții tineri. Inflamația prostatei se poate croniciza, purtând numele de prostatită cronică. Statistica arată că manifestările acestei afecțiuni apar la circa 9% din bărbații de peste 18 ani.
Simptomele prostatitei
Pacienții se prezintă la medic pentru dureri pe-rineale, oboseală, lipsa apetitului sexual, tulburări de urinat, uneori febră. Unii pacienți pot fi asimptomatici și ajung la medic prea târziu, pentru infertilitate, iar investigațiile arată existența unei prostatite cronice.
Tratarea prostatitei cronice
Tratamentul este lung și implică atât antibiotice, administrate în doză mică, dar pe o perioadă mai lungă, dar și medicamente antiinflamatorii și alfa-blocante, pentru a ușura urinatul și a stimula eli-minarea secrețiilor prostatice. Alegerea medicamentelor se face în urma investigațiilor care vor evidenția cauza inflamației prostatice.
Prostata îmbătrânește structural începând de la 35 de ani, dar simptomele secundare apar mai pregnant după 55-60 de ani.