Bucătarii japonezi specialiști în pregătirea sushi, preocupați de celebritatea acestui fel de mâncare pe bază de pește crud, s-au hotărât să lanseze un sistem de certificare pentru a garanta calitatea sushiului servit de bucătarii străini. Marca de autenticitate acordată urmărește și să promoveze igiena și siguranța alimentară, cazurile de intoxicație alimentară fiind datorate unei cunoașteri neadecvate a felurilor tradiționale de a pregăti sushi, a precizat fede-rația japoneză a sushi. âMajoritatea restaurantelor străine pregătesc sushi în aceleași spații în care se pregătește carneaâ, a spus Masayoshi Kazato, celebru bucătar, autor al acestui sistem de certificare. âNu este igienic dacă se pregătește pește crud de mare într-o bucătărie în care nu există apă care să curgă în permanență pentru a curăța peșteleâ, a adăugat el. Organizația care reprezintă restaurantele de sushi din Japonia a prevăzut un prim seminar de pregătire la Singapore, pe 26 și 27 ianuarie. Alte seminarii vor avea loc în 2011 la Londra, Los Angeles și San Francisco. Bucătarii japonezi se tem că, dacă se vor înmulți cazurile de intoxicație alimentară în lume din cauza necunoașterii modului de a pregăti sushi, această specialitate culinară ar putea trece drept periculoasă, spune Kazato. âJaponezii au creat sushi acum 200 de ani ca să poată consuma pește crud (sub formă de preparat culinar) delicios, atunci când nu existau încă frigidereâ, a mai spus el. âVrem să existe bucătari profesioniști care să-și dea seama că trebuie să stăpânească foarte bine arta de a servi pește crudâ, încheie el.