Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Morcovul


Plantă legumicolă bienală cu rădăcină îngroșată, de culoare galben-roșcată, suculentă, folosită în alimentație.
Este una din legumele deosebit de valoroase datorită conținutului ridicat de glucide și vitamine, îndeosebi provitamina A. Produsele vegetale folosite sunt pulpa, sucul (zeama de morcovi), frunza uscată, semințele.
 
Componenții principali:
Vitamine (A și provitamina A – caroten, B1, B2, C), levuloză și dextroză, săruri minerale (fier până la 7%, potasiu 235 mg%, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom), o esență (carotină), aspargină, daucarină (element puternic dilatator, mai ales la nivelul vaselor coronare), pectină.
 
Proprietăți:
Antianemic, mineralizant, antidiareic și laxativ, antiputrid și cicatrizant intestinal, cicatrizant gastric (ulcer și gastrite), depurativ, fluidifiant biliar, diuretic, pectoral, galactogog, vermifug, cicatrizant al plăgilor, crește acuitatea vizuală și capacitatea de apărare contra infecțiilor.
 
Indicații
Intern: astenii, enterocolite cronice sau acute, ulcer gastroduodenal, anemie, afecțiuni pulmonare (astm, bronșită cronică, tuberculoză), colibaciloză, constipație, hemoragii gastrointestinale, reumatism, gută, litiază, insuficiențe hepatobiliare, ictere, paraziți, prevenirea bolilor infecțioase și degenerative, prevenrea îmbătrânirii și a ridurilor, dermatoze. 
Extern: plăgi, ulcere, arsuri, furuncule, dermatoze (eczemă, pecingine), degerături, crăpături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?