Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Guvernanţii, scoşi cu bâtele din bârlog


Administrația locală a fost adusă la sapă de lemn iar primăriile vrâncene au datorii de 573 miliarde lei vechi către constructorii care au rea-lizat drumuri, poduri, școli sau alimentări cu apă. Problemele grave cu care se confruntă administrația județeană și subfinanțarea administrației publice locale au fost discutate, vineri, la dezbaterea organizată de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, pe tema Legii bugetului de stat pe 2011. De la întâlnire au lipsit parlamentarii PDL, arătându-și încă o dată disprețul față de problemele oamenilor pe care ar trebui să îi reprezinte. În schimb au fost prezenți 3 din cei 8 primari pe care îi are PDL în Vrancea. Au fost prezentate amendamentele la Legea bugetului pe anul 2011 realizate de parlamentarii PSD de Vrancea la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Nemulțumiți de lipsa de respect a guvernanților pedeliști, primarii vor să treacă la acțiuni radicale de protest. „Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog”, a cerut primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a organizat, ieri, o dezbatere pe tema Legii bugetului de stat pe 2011, la care au fost invitați toți parlamentarii și primarii din Vrancea, indiferent de culoarea politică. Întâlnirea a scos la iveală, încă o dată, pro-blemele grave cu care se confruntă administrația județeană și unitățile administrației publice locale. Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2011 nu asigură finanțarea administrației pu-blice locale, în mod voit, de cel mai incompetent Guvern din ultimii 20 de ani. Ca de obicei, la întâlnire nu au participat parlamentarii PDL de Vrancea, Alin Trășculescu, Răzvan Mustea și Sorina Plăcintă arătându-și încă o dată disprețul față de problemele oamenilor pe care ar trebui să îi reprezinte.
„La o astfel de dezbatere ar fi trebuit să participe, în primul rând, parlamentarii PDL pe care i-am invitat însă, după cum vedeți și dumneavoastră pe aceștia nu îi preocupă pro-blemele comunităților noastre. Pe de altă parte, lipsa parlamentarilor PDL arată încă o dată faptul că acest partid desconsideră dialogul și consultările. De altfel, dezinteresul PDL, lipsa de bună credință și favorizarea zonelor unde partidul lui Emil Boc are majoritate au făcut ca, în 2010, un județ precum Vrancea să sufere din lipsa resurselor financiare”, a declarat Marian Oprișan.

Oprișan cere fonduri suplimentare pentru primării

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care solicită acordarea a 8,5 milioane lei către autoritățile locale. Åžeful administrației județene a indicat și sursa fondurilor, respectiv sumele alocate pentru alte investiții și care nu au fost cheltuite.
„Dorim ca aceste sume să se întoarcă la noi în județ și să nu meargă în alte județe. Solicităm fonduri suplimentare pentru autoritățile locale care, la acest moment, au datorii în valoare totală de 573 miliarde lei vechi”, a afirmat președintele Marian Oprișan, precizând că guvernanții nu au niciun motiv să nu ia în calcul soli-citarea administrației județene. Åžeful administrației județene a precizat că, deși a trimis zeci de adrese către conducerea Guvernului și a ministerelor, nu a primit decât un singur răspuns, de la un secretar de stat din Ministerul Finanțelor Publice prin care se recomanda contractarea de împrumuturi.

Tăierile sunt „marile realizări” ale Guvernului Boc

Analiza anului 2010, prezentată de șeful administrației județene, arată că reducerile salariale, un deficit bugetar de 25 %, a indemnizației de șomaj cu 15 %, tăierea fondurilor deja alocate județului prin legea bugetului pe 2010, blocarea proiectelor de investiții sunt „marile realizări” ale Guvernului Boc. 
„Am pornit anul 2010 cu un deficit bugetar de 25%. Pentru a putea pune în aplicare planurile de dezvoltare gândite la începutul lui 2010, Consi-liul Județean Vrancea avea nevoie de 322,8 milioane lei și a primit 240 de milioane lei. Iată, așadar, că – 25% a fost politica publică a PDL și a Guvernului Boc încă de la începutul anului 2010! Un guvern care a redus cu 25% salariile, cu 15% indemnizațiile de șomaj și cu 50% perioada de concediu maternal. Revenind la bugetul Consi-liului Județean, Boc nu s-a mulțumit doar să aloce fonduri insuficiente administrației județene ci a continuat să ciunțească bugetul județului pe tot parcursul anului. În total, din bugetul județului Vrancea au fost retrase sume în valoare de 17,5 milioane lei”, a afirmat Marian Oprișan.
Acesta a spus că, deși pot părea seci, în spatele cifrelor „se ascund tragedii ale multor oameni”. Sunt tragediile celor care s-au văzut cu salariile tăiate și cu rate la bănci mai mari decât sala-riul scăzut cu 25%. Tragedii ale admi-nistrațiilor locale care s-au văzut puse în imposibilitatea de a plăti salarii, de a plăti servicii contractate. Tragedii ale companiilor private care au realizat diverse lucrări publice și care nu și-au încasat nici acum contravaloarea acestora.
„Pe lângă aceste probleme trebuie arătat că, în 2010, Guvernul Boc a favorizat, pe tot parcursul anului, comunele PDL. În timp ce Primăria Panciu a primit, din sume defalcate 100.000 lei, o comună PDL, cum ar fi Å¢ifeștiul, a primit 847.000 lei. Am mai spus acest lucru dar vreau să-l repet: cetățenii României nu au culoare politică iar obligația celor care guvernează este aceea de a asigura condiții egale de dezvoltare tuturor comunităților locale, indiferent dacă ele sunt conduse de către membri PNL, PSD, PD-L, UDMR, de independenți sau de membri ai altor partide politice”,  a susținut Marian Oprișan.

685 milioane de lei, valoarea amendamentelor propuse de Oprișan

Marian Oprișan le-a spus celor prezenți că perspectivele pentru 2011 sunt sumbre deoarece bugetul va fi, cel mai probabil, mai mic, în condițiile în care necesarul ar fi de 382 milioane lei. La inițiativa lui Oprișan, parlamentarii Miron Mitrea,  Angel Tîlvăr, Cristian Dumitrescu și Ciprian Nica(PSD) dar și Nini Săpunaru (PNL) au solicitat suplimentarea sumelor alocate județului cu 685 milioane de lei.
„Vă anunț că, la inițiativa mea, parlamentarii PSD au depus un set de amendamente la Legea bugetului pe anul 2011, care vizează alocarea de fonduri pentru continuarea investițiilor în infrastructura județului, va-loarea totală a solicitărilor fiind de 685 milioane lei. Am solicitat bani pentru refacerea infrastructurii distruse de inundațiile din 2005-2007, continuarea lucrărilor la drumul național 2D Focșani-Ojdula-Tîrgu Secuiesc-Brașov, modernizarea DN2L Soveja-Lepșa, dar și pentru continuarea lucrărilor la Catedrala «Sfânta Cuvioasa Parascheva», din Focșani. De asemenea, am mai solicitat bani pentru cofinanțarea cheltuielilor nee-ligibile necesare derulării proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene, dar și pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pe anul 2011”, a precizat Oprișan.

„Preluarea spitalelor, o șmecherie ordinară a Guvernului”

Președintele Consiliului Județean a făcut o scurtă prezentare a problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar vrâncean, precizând că administrația județeană vrânceană este singura din țară care a refuzat să preia spitalele fără plata datoriilor la zi și fără asigurarea finanțării unui domeniu extrem de important pentru societate. „Sunt singurul șef de administrație publică județeană din țară care nu a preluat spitalele în administrarea Consiliului Județean. Am refuzat să preiau în administrare Spitalul Județean și spitalele Vidra și Dumbrăveni. Åži am avut dreptate. Uitați-vă ce se întâmplă în Brăila, Constanța, sau Craiova și veți vedea ce a însemnat această șmecherie ordinară a Guvernului Boc. Nu am făcut acest lucru nu pentru că nu am vrut, ci pentru că Ministerul Sănătății a refuzat să dea în administrare spitalul fără datorii! Consider că ceea ce a făcut Ministerul Sănătății nu se poate numi descentralizare ci doar o amânare a falimentului pe care actualul Guvern l-a adus în sănătate”, a afirmat Oprișan. 

Bani pentru clienți politici pedeliști

Premierul Emil Boc nu și-a respectat nici măcar promisiunile făcute autorităților locale din Vrancea la întâlnirea avută în primăvara acestui an. Deși premierul s-a angajat că va rezolva problemele cu infrastructura distrusă de inundațiile din 2005 și că vor fi acordate fonduri pentru drumurile județene, nici până acum nu a alocat vreun leu. În schimb, Guvernul pedelist a alocat sume considerabile, zeci de milioane de euro, pentru infrastructura din Suceava, Neamț dar și către alți clienți politici ai Guvernului. „Emil Boc a promis solemn că va rezolva două probleme de investiții. DN 22 Soveja-Lepșa și DN 2R Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia-Vintileasca. Cei care sunteți primari ai acestor localități știți foarte bine că nu s-a realizat nimic. A mai promis fonduri pentru refacerea drumului județean Focșani-Suraia-Vadu Roșca-Vulturu. Nimic din ce a promis județului Vrancea nu s-a rea-lizat. Nu au fost începute niciun fel de demersuri pentru a rezolva aceste probleme. Partidul stat, PDL, nu dorește sub nicio formă dezvoltarea localităților care nu sunt conduse de oamenii lor”, a afirmat Marian Oprișan.

Reducerile de personal au crescut cheltuielile cu salariile

O altă problemă cu care s-au confruntat administrațiile locale a fost ce-lebra Ordonanță 63/2010 prin care   s-a restructurat personalul din administrație. „O ordonanță prin care au fost disponibilizați 210 angajați și care a avut ca rezultat creșterea cheltuielilor bugetare și nu scăderea lor. După cum știți cele mai multe disponibilizări au avut loc la Poliția Comunitară. Pentru Consiliul Județean Vrancea acest lucru a însemnat majorarea cheltuielilor cu asigurarea pazei patrimoniului. Acestea sunt doar câteva exemple dintr-o listă lungă de, eu le numesc stângăcii, dar ele sunt mi-zerii pe care Guvernul le-a făcut în 2010 mimând reforma în administrație”, a mai arătat președintele Consiliului Județean Vrancea, Ma-rian Oprișan.

Amendamentele, amenințate de mașina de vot a puterii

Parlamentarii prezenți la întâlnire, respectiv Angel Tîlvăr, Ciprian Nica, Cristian Dumitrescu și Nini Săpunaru, l-au felicitat pe președintele Consiliului Județean pentru organizarea întâlnirii dar au susținut că niciunul dintre amendamente nu va trece de plenul Parlamentului. „Acest Guvern este ipocrit și mincinos. Întreaga argumentație publică a acestui Guvern incompetent s-a bazat și se bazează pe cuvântul criză. Prin deciziile aberante luate acest Guvern  a demonstrat că nu mai are legitimitate publică. Acțiunile de protest și presiunile oamenilor au arătat că acest Guvern nu mai este dorit de poporul român”, a susținut deputatul Angel Tîlvăr. „Înțeleg să te lovească furia naturii, inundații, cutremure, dar nu putem înțelege de ce trebuie să ne lovească un partid politic, în mod constant și numai pentru că aperi interesele cetățenilor pe care îi reprezinți”, a spus deputatul Cristian Dumitrescu. La rândul său, deputatul Ciprian Nica a spus că problemele românilor vor lua sfârșit în momentul în care PDL va pleca de la putere. „La guvernare se află cei mai slabi oameni din România”, a precizat Ciprian Nica.
Nici deputatul Nini Săpunaru nu crede că acest Guvern le mai poate oferi ceva românilor în afară de suferință și disperare. „Să nu vă așteptați că vom primi ceva. Coaliția aflată la putere nu va aproba niciunul din aceste amendamente”, a spus deputatul Nini Săpunaru.

Pedeliștii se laudă cu proiectele Consiliului Județean

Primarii au acuzat lipsa de respect a parlamentarilor PDL care nu au avut bunul simț să participe la întâlnirea cu aleșii locali. Motivând o șe-dință la Parlament, la care prezența nu era obligatorie, pedeliștii și-au trimis un consilier județean cu „mandat oral” să ia act de nemulțumirile și propunerile aleșilor locali din Vrancea. Culmea, consilierul Emi-lian Diaconu a susținut în fața celor prezenți că deputatul Trășculescu vrea să obțină de la Guvern alocarea unei sume de 5,7 milioane de lei pentru primării, fără să spună că acești bani sunt doar o parte din sumele retrase de la administrația locală din Vrancea în acest an. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că, de fapt, este vorba despre cele 8,5 milioane lei pe care administrația județeană le-a solicitat Guvernului. „Pentru că nu s-au găsit toți banii, au alocat doar această sumă”, a afirmat Marian Oprișan, care a precizat că programul de reabilitare a 10 mii kilometri de drumuri comunale și județene a fost introdus în 2009, când PSD se afla la guvernare. Totuși, Guvernul Boc nici până acum nu a stabilit condițiile în care se va derula acest program.

Repartizarea banilor nu ține cont de realitate

Primarii au acuzat absența unui sprijin concret din partea guvernanților dar și alocarea de fonduri pe criterii politice. Primarii au cerut schimbarea formulei de alocare a banilor de către Ministerul Finanțelor Publice, acordarea de fonduri pentru drumurile și podurile afectate de inundațiile din acest an.
Primarul Odobeștiului, Daniel Nicolaș, a arătat că una dintre loviturile date de actualii guvernanți administrațiilor locale a fost majorarea TVA-ului cu 5%. Acest lucru a afectat lucrările de investiții deja aflate în derulare și pentru care primăriile aveau prevăzut doar un TVA de 19%. Practic, doar prin această măsură, Guvernul pedelist a tăiat sume considerabile din bugetul și așa redus al primăriilor.
O altă măsură aberantă, a arătat Daniel Nicolaș, este recomandarea guvernanților ca primăriile să se împrumute dacă au nevoie de fonduri. Un calcul făcut de primarul Odobeștiului arată că, dacă primăria s-ar împrumuta la limita maximă prevăzută de lege, ar obține doar 1,2 milioane de lei în vreme ce doar cofinanțarea pentru proiectele europene se ridică la 2,4 milioane euro.
Primarul Daniel Nicolaș a rea-mintit că localitatea poate fi inundată oricând de râul Milcov, așa cum s-a întâmplat în 2005, deoarece proiectul pentru îndiguirea acestui râu nu s-a concretizat, în cinci ani, decât într-un studiu de prefezabilitate.
„Dacă vom ajunge să fim primari pentru a împărți salarii, împreună cu colegii mei ne vom da demisia și îi vom chema pe cei de la București să vină și să facă administrație la Odobești”, a avertizat primarul Daniel Nicolaș.

Ministerul Dezvoltării nu a decontat lucrările la alimentările cu apă

Directorul Direcției de Dezvoltare din Consiliul Județean, Iulian Ma-tache, a arătat că toate investițiile, inclusiv cele din localitățile conduse de edili PDL, se află pe lista proiectelor transmise către Ministerul Dezvoltării. Totuși, același minister nu a plătit facturile restante pentru lucrările la alimentările cu apă din comunele vrâncene. S-a ajuns în situația ca primăria din Slobozia Bradului să fie acționată în judecată de constructorul lucrării. Primăria a primit doar 50 mii lei de la Consiliul Județean însă constructorul nu a renunțat la acțiune. „Am făcut demersuri la Guvern însă nu am primit niciun ban. Voi face cerere în anulare și voi chema Guvernul ca parte în proces pentru plata datoriei”, a afirmat primarul Valerică Zamfirescu.
Tot primăria din Slobozia Bradului, împreună cu administrația din Tîmboiești, trebuie să primească 350 mii lei, pentru sisteme de încălzire cu pompe de căldură, parte a unui program național pentru care cele două localități au primit doar 300 mii lei.
La Tănăsoaia, primăria trebuie să primească 1,5 milioane lei de la Guvern pentru lucrările de la alimentarea cu apă. Investiția a costat 2 milioane lei însă Guvernul a decontat doar 500 mii lei iar primăria riscă să fie acționată în judecată.

„Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog”

Primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu, a acuzat parlamentarii PDL că nu fac decât să își urmărească interesul propriu și nu pe cel al vrâncenilor. Primarul a arătat că „parlamentarii PDL sunt vrânceni dar nu dau dovadă de patriotism local”. Ion Văsuianu a acuzat actuala putere că nu a acordat fonduri pentru finalizarea alimentării cu apă dar nici pentru „drumurile calamitate și podurile stricate la inundațiile din acest an”. De asemenea, primarul comunei Slobozia Ciorăști, Elena Gîrneață, a arătat că, deși a avut trei întâlniri la Ministerul Dezvoltării pentru alimentarea cu apă a comunei, nu s-a alocat niciun leu pentru începerea acestei investiții.
Edilii au cerut măsuri radicale față de guvernanții care au trimis în faliment administrațiile locale. „Să mergem cu bâtele și să îi scoatem pe guvernanți din bârlog”, a cerut primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. El a cerut convocarea unei ședințe a Consi-liului Director al filialei județene a Asociației Comunelor din România în care să fie discutate măsurile ce vor fi luate în perioada următoare. „Actuala putere a adus populația la înfometare. Oamenii mor de foame și sunt sufocați de taxe și impozite”, a continuat edilul din Slobozia Bradului.

Primării în faliment

Primăria din Panciu are datorii de aproape 10 milioane lei, adică 100 miliarde lei vechi. Primarul Ion Petre a arătat că doar cheltuielile de funcționare ale administrației locale se ridică la 4,1 milioane lei. Cauzele datoriilor sunt falimentul câtorva firme care asigurau locuri de muncă și plăteau impozite, dar și lipsa de finanțare de la bugetul statului. Primarul a arătat că formula de calcul prin care Direcția Generală a Finanțelor Publice alocă bani pentru localități nu este corectă și nu ține cont de problemele reale ale administrațiilro locale. „Nu se ține cont de gradul de urbanizare, de importanța pe care o au în viața socială, economică a comunității”, a afirmat primarul Ion Petre.
O situație financiară deosebită este înregistrată și la primăria din Mărășești. doar dobânzile plătite la un credit contractat în urmă cu doi ani pentru lucrări de investiții se ridică la 1,9 milioane lei anual. Primarul Constantin Vlase a arătat că sunt întârzieri la plata salariilor, iar actualii guvernanți nu au mai acordat finanțări pentru lucrările de extindere a rețelelor electrice în cartierul Modruzeni sau pentru proiectele de extindere a spațiului verde și parcurilor.

Plugușor

Åži cum este cunoscut faptul că românul face haz de necaz, dar și că s-a născut poet, ironizându-i în diverse feluri pe cei care le afectează viața, primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase le-a spus celor prezenți la întâlnire un plugușor, scris chiar în timpul ședinței și adaptat la subiectele discutate.

Iarna-i grea, omătu-i mare
Primăria bani nu are
Vă fac totuși o urare
Să fiți sănătoși, voinici
Åži cei mari, dar și cei mici
S-aveți bucurie-n toate
Åži mulți ani cu sănătate
Președinți, parlamentari
Aveți grijă de primari
Ei sunt cei ce vă susțin
Åži în anii care vin!
LA Mulți Ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?