„Violatorul din lift” s-a autodenunțat în cazul crimei din 1997, de la Ruginești, când un băiat de 17 ani a fost înjunghiat mortal cu o șurubelniță. Principalul suspect a fost condamnat definitiv vara trecută. Valeriu Octavian Cernat ar fi putut să-și însușească fapta și să nu execute nici măcar o zi de închisoare în plus, fiind minor la data la care s-a petrecut crima. Autodenunțurile în cazul deținuților sunt foarte frecvente. Din cauza legislației acești falși denunțători nu pot fi sancționați.
Un tânăr din Buzău, condamnat la 12 ani pentru viol la Constanța, fiind supranumit și „violatorul din lift”, a pus anchetatorii pe drumuri, autodenunțându-se în cazul unei crime care s-a petrecut în Vrancea în 1997. Se pare că Valeriu Octavian Cernat a fost coleg de celulă cu Fernando Eduard Vieru, condamnat vara trecută pentru o crimă comisă în urmă cu 13 ani. În perioada în care a fost comisă fapta din Vrancea, „violatorul din lift” era încă minor. Dacă i-ar fi fost atribuită această faptă, pedeapsa de 12 ani pentru viol ar fi fost contopită cu cea pentru omor, care pentru un minor ar fi fost mai mică. În cel mai rău caz, autodenunțătorul ar fi putut să se aleagă cu pedepsele cumulate, respectiv tot 12 ani. Astfel, Valeriu își făcuse bine calculele și ar fi putut să-l scape de pedeapsă pe făptașul de drept, în timp ce el putea să se libereze fără ca să ispășească nicio zi în plus pentru această faptă.
Autodenunțul său a ajuns pe masa procurorilor vrânceni. Deși cazurile acestea sunt frecvente, și multe dintre ele sfârșesc prin a fi respinse, în acest caz oamenii legii au făcut cercetări, fiind vorba despre o faptă veche, în care principalul suspect a fost condamnat definitiv după 13 ani. Unul dintre procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a mers la Ruginești, la locul crimei, pentru a verifica alături de Cernat veridicitatea denunțului. Anchetatorii spun că nici pe departe omul nu știa detaliile pe care ar fi trebuit să le cunoască făptuitorul. Declarațiile sale nu se coroborau cu niciun fel de probă din dosar și procurorul a concluzionat că susținerile lui Cernat erau false. Cu toate acestea, condamnatul nu riscă nimic, pentru că legea nu prevede sancțiuni pentru deți-nuții care reclamă tot felul de lucruri neadevărate. De amendă administrativă nu poate fi vorba, pentru că este doar o lucrare penală. Singura sancțiune ar putea fi o adresă la penitenciarul în care a fost încarcerat pentru a-l avea în vedere la eliberare condițio-nată. „Din păcate, există un vid în legislație în domeniu și orice deținut se poate autodenunța în sensul că a comis alte fapte penale fără ca în realitate să le fi comis”, a declarat procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
„Treci la aparat” în lift
Valeriu Octavian Cernat a fost condamnat definitiv de Judecătorii Curții de Apel Constanța, care l-au găsit vinovat de viol și tentativă de viol și l-au condamnat la 12 ani de închisoare. Valeriu, zis „violatorul din lift”, a fost trimis în judecată de procurori în octombrie 2008. Potrivit anchetatorilor din cele șapte fapte inițiate de acesta, numai una s-a consumat cu un viol propriu-zis, restul rămânând la stadiul de tentativă. Cernat ar fi comis faptele într-o perioadă de două luni. El ar fi urmărit șapte tinere în lifturile blocurilor în care locuiau, amenințându-le cu un cuțit pentru a întreține raporturi se-xuale orale. Dintre femeile care au fost agresate în lift, numai prima ar fi fost violată, restul faptelor rămânând la stadiul de tentativă. Potrivit presei constănțene, suspectul bloca liftul și sub presiunea cuțitului le forța să întrețină raporturi se-xuale orale cu el. Tânărul se folosea și de o replică celebră „treci la aparat”. Majoritatea tinerelor au scăpat, una spunând că e gravidă, alta l-a împins pe ușa liftului și într-un alt caz, fata s-a răstit la el.
Crimă veche
Cât privește crima de la Ruginești, aceasta s-a petrecut în urmă cu 13 ani. Principalul suspect, Fernando Eduard Vieru, a fost achitat de mai multe ori, dar anul acesta, în rejudecare la Tribunalul Vrancea, a fost găsit vinovat și condamnat la 15 ani de închisoare. Bărbatul de 40 de ani a fost prins chiar pe aeroport, în timp ce vroia să părăsească țara. Dosarul crimei de la Ruginești a fost cel mai vechi dosar de pe rolul instanțelor vrâncene, și a parcurs mai multe cicluri de judecată. Inculpatul a fost trimis în judecată în 2001, fiind acuzat că în urma unui conflict spontan l-ar fi înjunghiat mortal pe Petrică D., care pe atunci avea 17 ani. Potrivit procurorilor, victima blocase un drum de țară cu căruța de la care picase o roată. Fernando care conducea o Dacie de culoare roșie, s-a arătat revoltat de faptul că drumul este blocat și prin geamul deschis al portierei ar fi lovit victima în piept, cu o șurubelniță. A existat un martor care a văzut mașina și căruța circulând pe același drum, dar care nu a văzut și momentul în care tânărul a fost înjunghiat. Doi bărbați l-au găsit pe Petrică cu fața în jos, cu mâinile pe lângă el ca și cum ar fi dormit, în timp ce calul a tras căruța după el circa 300 de metri în lunca Siretului. Expertiza medico- legală efectuată asupra cadavrului a relevat faptul că moartea victimei a fost violentă, datorată insuficienței cardiace acute, ca urmare a unor plăgi înțepate. Existența unei șurubelnițe în mașina inculpatului a fost demonstrată, dar obiectul nu a fost ridicat cu prilejul cercetărilor. Pe parcursul judecării, Fernando Vieru nu a recunoscut comiterea faptei. Tatăl victimei, care a decedat între timp, avea pretenții de la inculpat în cuantum de 1.500 de lei.
Plimbări legale pe banii statului
Persoanele aflate în detenție se plimbă legal prin țară, pe banii statului. Intentează procese fictive pentru a fi transportate de la un penitenciar la altul sau pentru a rămâne într-o închisoare mai aproape de casă. Plângeri pentru plimbări legale nu ajung numai la Parchet, ci și la instanța de judecată. Dacă în penal sunt obligați la cheltuieli judiciare când cererea le-a fost respinsă, în civil, leacul pentru procesele inventate este numai amenda. Mulți dintre deținuți o duc în închisoare mai bine decât în propriile locuințe, beneficiind de hrană bună, un pat și îngrijire medicală gratuită. Deți-nuții din Penitenciarul Focșani, și nu numai, găsesc tot felul de modalități legale de a se plimba pe banii statului, de la penitenciar la diferite instanțe din țară. Pe rolul Tribunalului Vrancea s-au înregistrat de la începutul anului și până în prezent, zeci de plângeri ulterioare fondului.