Ediția: Joi 9 Ianuarie 2025 Nr. 6789
Ediția: Joi 9 Ianuarie 2025 Nr. 6789

Cozonac pufos


Ingrediente:
1 kg făină
2 cubulețe drojdie proaspătă
500 ml lapte gras
200 grame unt
250 grame zahăr tos
5 +1 gălbenușuri (albușurile le congelăm și le folosim la alte prăjituri)
o linguriță sare, esențe, coajă de lămâie
3 plicuri zahăr   vanilat
umplutura după preferință
 
Mod de preparare:
De cu seară, cernem făina. Ideal de vreo trei ori, pentru că devine mai pufoasă.  Într-un vas încălzim laptele cu toată cantitatea de zahăr și esențele. Lăsăm la răcit. Între timp, aprindem cuptorul, iar în bucătărie trebuie să fie cald. Pregătim maiaua ca la orice cocătură: drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, 2 linguri de făină și alte 2-3 de lapte. Lăsăm la crescut în mijlocul movilei de făină. Când și-a dublat volumul, adăugăm toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate. Acum începe partea cea mai interesantă: frământatul. Din când în când, ne înmuiem mâinile în untul topit (și răcit), nu turnăm direct în aluat. Treptat și cu răbdare frământăm aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncăm de colo colo vreme de jumătate de ceas. Apoi lăsăm la dospit în bucătăria încălzită, vreme de 40 de minute. Împărțim aluatul în patru, apoi întindem fiecare bucată cu mâna pe masa unsă cu ulei. Umplem cu ce dorim (cacao, nucă, stafide, rahat, fulgi de ciocolată, etc). Facem patru suluri și le împletim două câte două și le punem în tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Ungem cu gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte și presărăm cu zahăr. Mai lăsăm să crească până când își dublează volumul cozonăceii și dăm la cuptor pentru 50 de minute.
Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?