Tehnicienii de la Electrica Focșani au fost verificați de o echipă venită în control de la Filiala de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuție Muntenia Nord. Timp de două zile, electricienii și personalul care răspunde de avizele pentru racordare au fost luați la întrebări privind acuzațiile de luare de mită. Aceste avize de racordare sunt obligatorii pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice. Există suspiciuni referitoare și la anumite firme agreate care sunt favorizate la efectuarea lucrărilor de servicii electrice. Potrivit unor surse, firmele ar aparține, prin diverși interpuși, unor persoane chiar din conducerea Electrica.
Personalul din cadrul Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Focșani care răspunde de avizele de acordare a fost luat la întrebări de reprezentanții filialei de la Ploiești a societății Electrica Muntenia Nord. În perioada următoare urmează să fie comunicate și eventualele sancțiuni dacă se constată că nu au fost respectate normele legale.
Verificările au loc după ce procurorii au început o anchetă privind obținerea unor avize de racordare la rețeaua de electricitate a SDEE. Ancheta se bazează pe reclamații făcute la sediul de la Ploiești referitoare la modul în care erau acordate avizele de racordare. De altfel, la prima descindere a procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție s-a mers direct la o firmă unde angajații Electrica montau un contor. În plus, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au ridicat mai multe documente în original de la Serviciul Energetic și Acces Rețea (SEAR). Potrivit informațiilor apărute în presă, ancheta vizează un cumătru al directorului Costică Dodu. Avizele verificate de procurori au fost acordate în 2010.
„A fost o echipă de control care a discutat cu electricienii și cu personalul de la avizare. Urmează să fie stabilite concluziile care ne vor fi comunicate”, a afirmat directorul SDEE, Costică Dodu.
Firme agreate
Ancheta începută de procurori poate aduce surprize neplăcute pentru unii dintre angajații Electrica, obișnuiți să colaboreze doar cu anumite firme care prestează servicii electrice. Surse apropiate au confirmat că personalul care acorda avizele de racordare nu răspundea în fața nimănui. În aceste condiții ei puteau recomanda anumite firme care să execute lucrările. „Ce făceau pe teren, ce discutau cu clienții, nu putea fi verificat de nimeni, se putea întâmpla orice”, au explicat surse apropiate anchetei.
De asemenea, se pare că există reclamații referitoare și la firme care prestează servicii electrice și care sunt recomandate atunci când consumatorii solicită efectuarea de anumite lucrări în rețele. Conform le-gislației, lucrările în rețelele electrice pot fi efectuate doar de firme autorizate. Ori, se pare că există firme agreate care sunt favorizate la efectuarea lucrărilor de servicii electrice. Potrivit unor surse, firmele ar aparține, prin diverși interpuși, unor persoane chiar din conducerea Electrica.
Fără aviz, n-ai energie
Avizele de racordare sunt obligatorii pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice. După obținerea avizului de racordare trebuie efectuat branșamentul electric, adică legătura între rețea și contorul electric. Acesta se execută de către o firmă autorizată după încasarea taxei de racordare. Execuția instalației electrice interioare, legătura de la contor la tablou, tabloul electric și circuitele interioare de alimentare, se contractează direct cu o firmă autorizată pentru asemenea lucrări sau electricieni autorizați de către Autoritatea Națio-nală de Reglementare în domeniul Energiei care au calitatea de persoană fizică cu activitate independentă, în baza unei autorizații emise de administrația publică locală.