Mărul cultivat este un arbore fructifer înalt până la 10 m, cu frunze mari, eliptice, flori roz și fructe globuloase turtite, bogate în vitamine. Este în unanimitate recunoscut ca un aliment-condiment cu calități deosebite. Multitudinea binefacerilor acestui fruct este subliniată în aforismul „Cu un măr pe zi se evită medicul”. Mărul pădureț este un arbore din familia rozaceelor, înalt până la 15 m, cu ramuri spinoase și fructe mici astringente. Crește prin păduri, în regiunea de câmpie și de dealuri și este folosit ca port altoi pentru măr.
Părți folosite și componenți:
Fructul, adică miezul și coaja. Componenții principali: apă, zaharuri reducătoare, zaharoză, celuloză, lignină, acizi liberi, pectine, materii grase, protide, săruri (de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor), acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumină, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin, esteri amilici, vi-tamine (C, B1, B2, PP, A – cu deosebire în coajă), acid pantothenic (mai mult decât dublu în coajă, comparat cu cantitatea din miezul mărului). Valoarea calorică diferă de la o specie la alta (80-124 calorii/100 g).
Proprietăți:
Tonic muscular și al sistemului nervos, diuretic, uricolitic, depurativ, antireumatismal, răcoritor, hipo-colesterolemiant, antiseptic intestinal, gastric, stimulent și decongestiv hepatic, laxativ.
Indicații:
Astenie fizică și in-telectuală, surmenaj, convalescență, graviditate, astenie, demine-ralizare, sedentarism, obezitate, diabet, reumatism, gută, litiază urinară, diaree și constipație, inflamații intestinale (colibaciloză), ulcer gastric, gastrită, stări febrile, hepatopatii, insomnii, nervozitate, cefalee, boli cardiovasculare, diuretic, în dietele te-rapeutice.