Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Tratament cu porţia pentru bolnavii de HIV/SIDA


În județul Vrancea au fost depistați, din anul 1985, de când a început luarea în evidență a bolnavilor de HIV/SIDA, 294 de persoane bolnave de SIDA și 370 de persoane infectate cu virusul HIV. În prezent, sunt luați în evidență activă la data de 30 iulie a.c., 156 de persoane infectate cu HIV/SIDA, din care 73 de bărbați și 83 de femei. De asemenea, incluși în Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA la data de 30 iunie 2010, sunt 142 de bolnavi, din care 64 de bărbați și 78 de femei.

Anul trecut, 10 vrânceni au fost depistați cu HIV/SIDA, iar în 2010, opt persoane au fost diagnosticate cu această boală necruțătoare. Din cauza infecției cu HIV/SIDA, anul trecut au murit două persoane, iar anul acesta, până în prezent a murit o singură persoană. În Vrancea, bolnavii de HIV/SIDA sunt de toate vârstele, existând și infecții la copii, care au fost contractate de la mamă. Potrivit specia-liștilor, reticența față de persoanele bolnave cu HIV/SIDA a început să dispară în ultimii ani, iar aceasta ar trebui să dispară de tot, deoarece  boala nu este transmisibilă decât prin contact cu sângele infectat sau prin act sexual neprotejat. „N-ar trebui, dar încă mai sunt priviți cu reticență, nu de toată lumea, ce-i drept. Angajatorul nu are de ce să-i privească cu reticență, pentru că nu are de unde să știe că respectiva persoană este seropozitivă, pentru că la angajare nu se cere testul HIV”, a declarat medicul Georgeta Åžerban, responsabil cu programul HIV/SIDA pe județul Vrancea. De asemenea, pacienții incluși în program sunt monitorizați atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere psihologic, pentru a avea o viață cât de cât normală. „Evoluția fiecărui pacient înregistrat este urmărită atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere psihologic. De asemenea, unul dintre aspectele abordate tot mai des în ultimii ani este cel al prevenirii transmiterii virusului HIV, dar, totodată, insistăm și asupra consecințelor ce apar în situațiile în care o persoană care se știe ca fiind seropozitivă, dar nu acceptă acest lucru și transmite cu bună știință infecția”, a mai spus medicul Georgeta Åžerban.

***

Ca și în alte județe din țară, și în Vrancea există probleme privind tratamentul pacienților seropozitivi, mai exact doar 25% din cei integrați în program au beneficiat de tratament continuu, restul suferind întreruperi de tratament din cauza lipsei fondurilor și medicamentelor. Conform medicului Georgeta Åžerban, pentru primele 10 luni ale anului 2010 s-au alocat, pentru Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA,  2.191 mii lei, și s-a consumat, aproximativ, suma de 2.400 mii de lei, deoarece s-a folosit și puțin din fondul pentru luna decembrie. Deși majoritatea pacienților nu iau tratamentul constant, având întreruperi din diverse cauze, nu s-au semnalat agravări ale bolii. „Starea pacienților este stabilă, doar în cazul unei singure paciente s-a agravat boala, dar încă nu se știe motivul. Poate fi de la faptul că a făcut rezistență la tratamentul pe care îl ia sau din cauza perioadelor de pauză la tratament. În afară de acest caz nu avem internări sau agravări ale bolii la pacienți”, a mai explicat medicul Georgeta Åžerban.
Există și pacienți care se duc personal la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ca să își procure tratamentul pe propria cheltuială, pentru a nu avea perioade de pauză în administrarea medicației. Costul tratamentului pentru HIV/ SIDA diferă de la pacient la pacient, deoarece sunt anumiți pacienți care manifestă rezistență la un anumit tip de tratament și acesta trebuie înlocuit cu unul mai puternic, care este și mai scump. Din acest motiv, sumele alocate de către stat pentru pacienții suferinzi de HIV/SIDA sunt mult prea mici, și de aceea, foarte mulți bolnavi sunt nevoiți să întrerupă tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?