Grijile, bilet de internare la nebuni

0
663


Traiul din ce în ce mai greu, neajunsurile și perspectivele tot mai sumbre îi înnebunesc pe vrânceni. La propriu! Tot mai mulți vrânceni își rătăcesc mințile, suferind de boli psihice, atacuri de panică sau depresii. Alții se îneacă în băutură, crezând că așa vor scăpa de griji…
Potrivit unei statistici întocmite de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în primele nouă luni ale acestui an erau luați în evidență 2.383 de vrânceni suferinzi de boli psihice, precum schizofrenie, atacuri de panică, depresii, tulburări psihice cauzate de alcoolism, stres etc. Tot în această perioadă au fost descoperite 75 de cazuri noi. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate la categoria de vârstă 15 – 64 de ani, în me-diul rural, unde anul acesta au fost 49 de cazuri noi, iar în cel rural, doar 29. La finele anului 2009 erau luați în evidențe 2.605 vrânceni suferinzi de boli psihice, fiind descoperite 112 cazuri noi.
Bolile psihice sau mentale de care suferă unii oameni afectează sever gândirea, afectivitatea și chiar relațiile sociale. Este o boală ca oricare alta, caracterizată în ge-neral prin tulburări ale creierului, organul cel mai important al corpului omenesc. ,,În psihanaliză, se vorbește despre un conflict atunci când subiectul se confruntă cu exigențe interne contrare. Conflictul poate fi manifest sau latent, acesta din urmă putând să se exprime într-un mod deformat în conflictul manifest și să se traducă mai ales prin formarea de simptome, prin tulburări de comportament sau de caracter”, este de părere psihologul Tela Mocanu.
Åži depresia, cauzată de stresul cotidian, afectează un număr mare de vrânceni. În 2009 erau în evidențele DSP Vrancea 1.076 de suferinzi de boli nevrotice, din care 754 de femei și 322 de bărbați. Grupa de vârstă cea mai afectată de aceste boli este cea între 15 și 64 de ani, cu 800 de cazuri, dar și bătrânii și copiii suferă de astfel de boli, fiind luați în evidență 257 de bătrâni peste 65 de ani și 19 copii sub 14 ani.
Medicina joacă un rol important în tratarea bolilor psihice, reducând simptomele bolii la majoritatea oamenilor. Persoanele suferinde au parte de tratament și consiliere, și sunt fie internate în centre specializate, fie sunt tratate la domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here