Plantă perenă cu rădăcini puternice, lăstari subțiri și frunze mari, lobate, cu inflorescență racem și cu fruct.
Vița de vie europeană este o specie cu struguri mari, de calitate superioară; din această specie derivă toate soiurile cultivate în Europa înaintea invaziei de filo-xeră (sec. XIX); vița de vie americană include circa 20 de specii, utilizate ca portaltoi de către cultivatorii europeni, datorită rezistenței acesteia la filoxeră o (Vitis Veflandieri, Vitis riparia etc); vița de vie asiatică cuprinde circa 19 specii, fără importanță pentru viticultură, în scopuri decorative.
În scopuri alimentar-medicinale se folosesc sâmburii, seva viței de vie și strugurele – fructul viței de vie în formă de ciorchine cilindric sau cilindroconic, recoltat la maturitate în lunile august-octombrie. Pentru menținerea intactă a principiilor active este necesar ca strugurii să fie culeși numai pe timp frumos; nu prin ruperea ciorchinelui, ci prin tăierea codiței.
Componenții principali și indicații:
Apă, zahăr fermentabil, cremă de tartru, acid tartric liber, acid malic, materii azotate, materii nerfozate, materii mi-nerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanin, ulei, materii rășinoase.
În cenușă: potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, oxid de fier și de magneziu, clor, siliciu, acid fosforic, iod, arsenic. Foarte bogat în vitamine (A, B, mai puțin vitamina C, factori vitaminiei P), substanțe protectoare vasculare favorabile acuității vizuale, enocianină cu proprietatea de tonic. Strugurele conține 120-150 g de zaharuri la 1 kg (glucoză și levuloză – direct asimilabile). Strugurele are o valoare calorică de peste 900 calorii/Kg; este un aliment-medicament foarte indicat, compoziția și proprietățile sale recomandându-l ca energetic muscular și nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent și descongestionant hepatic, diuretic, laxativ, colagog, foarte digestibil. Indicații: convalescențe, demineralizări, surmenaj, artritism, reumatism, gută, litiaze, pletoră, obezitate, intoxicații, stări acute sau febrile, nefrite, azotemie, edeme, tulburări digestive, constipație, enterită, dermatoze.