Pe lângă nutriție, digestie, respirație, un alt pilon al sănătății este somnul. În timpul somnului, organismul „își încărcă bateriile”, principalele funcții au loc într-un ritm scăzut, astfel încât acesta să se refacă, adică se regenerează din punct de vedere psihic și fizic. Nevoia de somn este diferită de la o persoană la alta; unele persoane au nevoie de 6 ore de somn, altele de 8 ore sau mai mult. La persoanele de vârsta a treia, nevoia de somn este mai scăzută. Multe persoane se confruntă cu dificultatea de a adormi, sau de a avea un somn neîntrerupt pe toată durata nopții. Oricine se simte odihnit, plin de elan, vioi la deșteptare, chiar dacă s-a trezit pe timpul nopții sau nu a dormit 8 ore, nu suferă de insomnie. Importantă este calitatea somnului, nu cantitatea.
Recomandări pentru un somn odihnitor:
– camera unde se doarme să fie curată, bine aerisită, cu o temperatură medie, fără zgomote puternice.
– o oră de somn între orele 20-24 este egală cu 2 ore de somn după ora 24.
– se vor evita mâncărurile grele, cu condimente, care se digeră greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara.
– înainte de culcare se face un duș rece, sau se aplică mantaua spaniolă, se fac exerciții respiratorii și de relaxare.
– se evită a se consuma alimente care conțin noradrenalină și dopamină, cu efect excitant, care întârzie adormirea.
– se va consuma pește, orez, pâine integrală, legume uscate, banane, care cresc concentrația de acid animat (precursor al serotoninei) și care stabilizează buna dispoziție, calmează somnul.
– se evită a se consuma seara carne, ouă, maioneză, condimente, paste făinoase, cartofi prăjiți.