Este o boală infecțioasă contagioasă, cauzată de un grup de virusuri în continuă transformare. Gripa lovește cu o agresivitate ce diferă de la un val epidemic la altul, cu daune imense pentru om și societate, uneori chiar dezastruoase. Virusurile acestei boli provin de la ființe purtătoare, bolnave ori aparent sănătoase, animale, păsări, oameni. Cercetări de dată recentă susțin chiar că acești agresori sunt aduși din neant, în coada cometelor sau în meteoriți. În ce privește victimele, ele se recrutează mai ales dintre oamenii care în anotimpul rece s-au suprasaturat cu alimente „moarte”, fără vitaminele naturale din legume și fructe, cu multe cărnuri și grăsimi, și a căror rezistență față de boală scade.
Epuizarea fizică și stresul cotidian, în condiții de frig, sunt implicate în producerea bolii, știut fiind că oboseala nervoasă scade imunitatea, ceea ce îl face pe om să nu poată răspunde în mod adecvat în fața unei agresiuni.
Complicațiile gripei
Se pot produce meningo-encefalite, alterarea muș-chiului inimii, pneumonii, ruperea pleurei, hemoragii, nefrite, astuparea unui vas de sânge, reaprinderea unei tuberculoze, otită, sinuzită, avort, nașteri premature, malformații congenitale, alergii cu blocarea laringelui, astm, apendicită acută, peritonită, pancreatită.
O atenție sporită trebuie să manifeste bolnavii ciro-tici, pentru că unele medicamente, mișcări sau tusea pot rupe varicele esofagiene. Din aceleași motive, cei cu hernie diafragmatică își agravează suferința. Gripa care nu trece în două săptămâni necesită neîntârziat control medical.
Deoarece aparatul digestiv, ficatul și pancreasul au fost agresate, este indicat ca alimentația să se reia cu mâncăruri ușor digerabile, sucuri de fructe și legume, supe și creme de zarzavaturi, prune uscate, puțină zeamă de varză murată, tărâțe, grâu încolțit, apoi lapte și lactate cât mai proaspete, carne slabă, pește, de preferat fierte.