Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Birou Sirene pentru depistarea infractorilor


Mai mulți vrânceni căutați de polițiști au fost depistați pe teritoriul altor state, prin intermediul Sistemului Informatic Schengen (SIS) și al Interpol-ului. SIS conține date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele și informațiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obținute prin intermediul Birourilor Sirene, constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen. Biroul Sirene, din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al IGPR, a fost inaugurat pe 16 septembrie, reprezentând încă un pas în cadrul procesului de aderare a României la spațiul Schengen.

Un vrâncean, căutat de polițiști pentru a fi arestat, a fost depistat în luna noiembrie, în Spania, prin interme-diul Sistemului Informatic Schengen. El a fost reținut și predat autorităților române. De asemenea, cu ajutorul Interpol-ului, până în acest moment au fost depistate șapte persoane din Vrancea semnalate ca fiind dispărute. Una dintre acestea a fost găsită în Spania, trei în Italia, două în Olanda și una în Germania. Totodată au fost prinse și 28 de persoane din Vrancea urmărite internațional, care au fost deja extrădate în România, prin-tre care și Costică Argint. 21 dintre aceste persoane au fost depistate în Italia, 4 în Spania, și câte una în Germania, Austria și Anglia. Totodată, alte șase persoane din județul nostru, date în urmărire internațională, au fost găsite pe teritoriul țării noastre.
Biroul Sirene, din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al IGPR, a fost inaugurat pe 16 septembrie și reprezentă încă un pas în cadrul procesului de aderare a României la Spațiul Schengen. Biroul Sirene a apărut ca urmare a necesității schimbului de date și informații suplimentare privind semnalările de interes Schengen.
Element esențial în efortul comun al statelor membre de a combate infracționalitatea, Biroul Sirene asigură prin prezența continuă, 24 de ore din 24, cât și prin folosirea unui sistem informatic unic la nivel național, menținerea la parametri ridicați a disponibilității și operativității fluxului informațional. Sistemul informatic Sirene este destinat stocării informațiilor de către autoritățile române și schimbului de date între acestea și sistemul comun european de urmărire polițienească transfrontalieră, respectiv SIS, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spațiul Schengen.
Cea mai importantă măsură compensatorie implementată odată cu ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen este ope-raționalizarea SIS. SIS conține date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele și informațiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obținute prin intermediul Birourilor SIRENE, constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen. „Sistemul Informatic Schengen a fost creat pentru a compensa lipsa unor informații ce puteau fi obținute de către polițiștii de frontieră, întrucât aderarea la spațiul Schengen presupune desființarea oricăror controale la frontierele interne. Sistemul este deja funcțional, România putând introduce orice fel de semnalare care poate fi văzută în timp real în toate țările din spațiul Schengen”, a declarat comisarul Daniel Popescu, șeful Serviciului Urmăriri din cadrul IPJ Vrancea.

Persoane ce pot fi semnalate în SIS

Sistemul Informatic Schengen poate semnala persoanele căutate pentru a fi arestate, în vederea predării sau extrădării către România, străinii care nu au voie să intre în România sau cei cărora li se interzice șederea pe teritoriul României, dar și persoanele dispărute. „Pot fi semnalate și persoanele care trebuie să participe la o procedură judiciară. La această categorie intră martorii, persoanele căutate pentru a  da declarații în legătură cu faptele pentru care sunt cercetate, dar și  persoanele cărora trebuie să li se comunice o hotărâre judecătorească în vederea executării unei măsuri educative, care implică privarea de libertate”, a spus comisarul Daniel Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?