Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Consiliul Judeţean sistează lucrările de investiţii


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a emis ordinul de sistare a lucrărilor de investiții pentru proiectele aflate în derulare, pe perioada anotimpului rece. Conform normativelor tehnice, când temperaturile scad sub zero grade Celsius nu se pot executa lucrări de construcții. De reținut că majoritatea investițiilor aflate în această situație sunt finanțate din fonduri europene în baza unor proiecte care au fost aprobate de Uniunea Europeană. Printre aceste proiecte se află „Drumul de glorie al armatei române”, „Reabilitare imobil Prefectura Putna” dar și reabilitarea și modernizarea drumurilor județene Valea Sării-Năruja-Nereju-Brădăcești și Mărășești-Haret-Panciu.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a emis ordinul de sistare a lucrărilor de investiții pentru proiectele aflate în derulare, pe perioada anotimpului rece. De reținut că majoritatea investițiilor aflate în această situație sunt finanțate din fonduri europene în baza unor proiecte care au fost aprobate de Uniunea Europeană.
„Lucrările la aceste importante obiective de investiții vor fi sistate pe perioada anotimpului rece și urmează să fie reluate în primăvara anului viitor. Este vorba de proiectele «Drumul de glorie al armatei române», «Reabilitare imobil Prefectura Putna» și drumurile județene Valea Sării-Năruja-Nereju-Brădăcești și Mărășești-Haret Panciu”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. De reținut că toate aceste proiecte au fost realizate la inițiativa șefului administrației județene.
Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 22 milioane de lei a fost demarat în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja vor fi restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie al armatei române”, traseu ce va cuprinde localitățile  Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. Totodată, se are în vedere reabilitarea și dotarea cu aparatură modernă, sistem de sonorizare, control video, sistem antiefracție și de ventilare-climatizare a muzeelor de la Mărășești și Soveja, precum și amenajarea unor puncte de informare și parcări la toate cele patru mausolee.

„Vrancea este un ținut încărcat de istorie”

Proiectul „Drumul de glorie al armatei române” se derulează pe o perioadă de 30 luni, cu o perioadă de grație de încă 14 luni. Până în acest moment au fost executate peste 40 % din lucrările de reabilitare la mausoleele Focșani, Mărășești și Mărăști. Lucrările sunt executate de societatea Bahamat SRL Galați, una din cele mai mari companii de restaurare din  România. „Facem un  lucru extrem de important pentru tradiția județului, pentru valorile lui, pentru istorie. Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan.

Prefectura Putna, clădire emblematică a județului

Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Ofi-ciului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna iar, după 1945, aici a funcționat Consi-liul Popular Municipal Focșani.
În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate lucrări în limita fondurilor disponibile. Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare.
Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au demarat în aprilie 2008 iar valoarea totală a acestora este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi.

70 de miliarde pentru Teatrul Municipal

Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gheorghe Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare.
Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”.Valoarea acestei investiții a fost de peste 70 miliarde lei vechi.
Bijuteria arhitectonică a fost inaugurată în ziua de 24 ianuarie 2004, în prezența șefului statului, Ion Iliescu, a primului ministru de atunci, Adrian Năstase, dar și a mai multor membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, printre care ambasadorii SUA, Michael Guest și Franței, Philipe Etienne, președintele Academiei Române, Eugen Simion.

Drumuri județene modernizate

Deși Guvernul a luat în mod abuziv peste 8 milioane de lei din conturile Consiliului Județean lăsând practic fără cofinanțare toate proiectele aflate în derulare cu fonduri europene, conducerea administrației județene a reușit să continue lucrările la drumurile județene Valea Sării-Năruja-Nereju-Brădăcești și Mărășești-Haret-Panciu.
Lucrările de modernizare a DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești, sunt deja avansate. Firma constructoare, UMB Spedition a turnat deja  primele două straturi de asfalt pe întreg sectorul de drum, respectiv stratul de uzură și cel de binder. De asemenea, constructorul realizează ample lucrări  de deviere și regularizare a cursului râului Zăbala, consolidări de maluri, sisteme de colectare torenți și ape pluviale. Valoarea lucrărilor de mo-dernizare a DJ 205 D este de apro-ximativ 167 milioane. Drumul are o lungime de 34 kilometri și va avea două benzi.

Fonduri europene pentru DJ 204 E Mărășești-Panciu

În 2010 s-a lucrat la reabilitarea drumului județean 204 E Mărășești-Panciu, proiect finanțat din fonduri europene. Lucrările constau în reprofilarea drumului, refacerea fundației prin adaos de balast și piatră spartă, turnarea a două straturi de asfalt, respectiv binder și strat de uzură.
Vor fi amenajate drumurile laterale pe o lungime de 25 de metri, vor fi refăcute parcările și stațiile de autobuz și va fi refăcut sistemul de colectare a apelor pluviale prin curățirea și decolmatarea șanțurilor, rigolelor și podețelor existente, dar vor fi realizate șanțuri și rigole noi. În cadrul aceluiași proiect va fi refăcută suprastructura la podurile existente pe acest drum.
După ce va fi reabilitat acest drum va avea o lățime de nouă metri în localități și opt metri în afara loca-lităților. Drumul are o lungime de aproximativ 19 kilometri, iar valoarea totală a proiectului este de aproximativ 43 milioane de lei.
Până în acest moment a fost reprofilat drumul, a fost refăcută fundația prin adaos de balast și piatră spartă și a fost turnat covorul asfaltic pe toată lungimea sa și au fost dalate parțial șanțurile.

260 milioane euro, valoarea proiectelor europene

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că în acest moment, administrația județeană are în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 260 de milioane de euro. „În județul Vrancea derulăm proiecte europene de apro-ximativ 260 milioane euro. Aș nominaliza doar proiectele «VranceAqua», « Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea», «Drumul de glorie al armatei române», acesta din  urmă vizând reabilitarea tuturor mausoleelor din Vrancea, reabilitarea a două drumuri județene de importanță maximă pentru județ, Poiana Cristei – Cotești și Panciu – Haret – Mărășești”, a precizat Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?