Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Bani europeni pentru ţăranii vrânceni


Camera Agricolă Vrancea a realizat 166 de proiecte pentru țăranii din județ care au accesat măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” la sesiunea finalizată săptămâna trecută.

Directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, a declarat că, în 2010, specialiștii instituției au mai realizat 272 de proiecte, depuse în prima sesiune din primăvară. În urma verificărilor au obținut finanțare 253 de proiecte pentru măsura 141, iar 19 au fost refăcute gratuit de specialiștii Camerei și depuse la sesiunea din această toamnă.
„Cele mai multe proiecte au fost depuse în domeniul viticulturii. Printre formele asociative preferate de țărani se numără Vinclub Odobești, Plaiul Faraoanelor, Åžarba Vin Divin, Å¢ăranul Sărac, Cooperativa Agricolă Jariștea, Dealul Palăncii din Urechești”, a afirmat directorul Camerei Agricole.
Prin măsura 141, țăranii pot primi un sprijin public nerambursabil de 1.500 euro/an/ferma de semi-subzistență. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite.
La sesiunea din această toamnă au fost modificate criteriile de analiză a dosarelor depuse de țărani pentru obținerea fondurilor europene prin măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență”.
Astfel, o noutate față de sesiunile anterioare de la măsura 141 a fost introducerea criteriului apartenenței la o formă asociativă. Se pare că acest criteriu a fost introdus tocmai pentru a mai reduce din numărul de dosare care, la sesiunile anterioare, a depășit valoarea fondurilor alocate.
Fonduri pentru țăranii înscriși la forme asociative

Pentru a fi siguri că le ajung banii, guvernanții au modificat Ghidul Solicitantului pentru măsura 141 și au introdus criteriul apartenenței la o formă asociativă recunoscută conform legislației naționale. Solicitantul acestor fonduri trebuie să aibă o vechime de minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică.
Pentru a primi cele 20 de puncte, solicitantul trebuia să atașeze la ce-rerea de finanțare și documentele prin care să demonstreze că este membru al unui grup de producători, asociații profesionale cu profil agricol, grupuri și organizații de producători în sectorul fructe și legume, cooperative agricole, organizații de îmbunătățiri funciare.
„Formele asociative pot fi constituite și recunoscute la nivel local, județean și național”, se arată în Ghidul Solicitantului.

Proiecte ieftine la Camera Agricolă

Cele mai ieftine proiecte pentru obținerea acestor fonduri europene sunt realizate de specialiștii Camerei Agricole Vrancea. Tariful perceput fermierilor pentru realizarea proiectelor depuse prin măsura 141 este de doar 100 lei, aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean, din care sunt acoperite cheltuielile legate de consumabile. Este vorba despre hârtiile pentru documente, toner, dosare, CD-uri.

Fonduri pentru tinerii fermieri

Specialiștii Camerei au mai realizat 28 de proiecte cu o valoare de 556.0000 euro pentru cea de-a treia sesiune de cereri de proiecte pe Măsura – 112 – ,,Instalarea tinerilor fermieri” derulată în acest an. Proiectele au primit eligibilitate, conformul, au fost selectate și așteaptă finanțarea în următoarea perioadă. Tarifele percepute de Camera Agricolă sunt de 450 lei pentru proiectele a căror valoare nu depășește 10 mii euro și de 2% pentru proiectele de până la 25 mii euro, din care 1% sunt plătiți la declararea eligibilității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?